Komentovaný překlad: Les essentiels de la cuisine française : 400 recettes et techniques pour réussir tous les classiques ! (T. Roussilon, Éditions First, Paris 2012, s. 7-61)
Commented translation: Les essentiels de la cuisine française : 400 recettes et techniques pour réussir tous les classiques ! (T. Roussilon, Éditions First, Paris 2012, p. 7-61)
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/92691Identifiers
Study Information System: 180346
Collections
- Kvalifikační práce [23212]
Author
Advisor
Referee
Šotolová, Jovanka
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
French for Intercultural Communication - General Linguistics
Department
Institute of Translation Studies
Date of defense
11. 9. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
základy francouzské kuchyně|recepty francouzské kuchyně|komentovaný překlad|překladatelská analýza|překladatelské problémy|překladatelské posunyKeywords (English)
basics of French cuisine|French cuisine recipes|annotated translation|translation problems|translation analysis|translation shiftsCílem této bakalářské práce je překlad vybraných kapitol z knihy Les essentiels de la cuisine française spisovatele Thierry Roussillona a analýza překladu originálního textu. Práce je rozdělena do dvou částí - samotného překladu a teoretického komentáře, který zahrnuje analýzu originálního textu a typologii nejvýraznějších překladatelských problémů.
The aim of this bachelor thesis is to present a translation of selected chapters from the book Les essentiels de la cuisine française by author Thierry Roussillon and an analysis of the original text. The thesis is divided into two parts - the translation itself followed by a theoretical annotation containing the analysis of the original text and the typology of the most significant translation problems.