Výživa v kulturistice a fitness
Nutrition in bodybuilding and fitness
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/90537Identifiers
Study Information System: 181769
Collections
- Kvalifikační práce [8824]
Author
Advisor
Referee
Polášková, Marcela
Faculty / Institute
Faculty of Physical Education and Sport
Discipline
Physical Education and Sport
Department
Information is unavailable
Date of defense
7. 9. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Výživa, soutěžní příprava, závodník, kulturistika, doplňky stravyKeywords (English)
Nutrition, competition preparation, competitor, bodybuilding, dietary supplementsNázev: Výživa v kulturistice a fitness Cíl práce: Cílem bakalářské práce bylo odhalit odlišnosti v oblasti výživy aktivních závodníků v kulturistice a fitness oproti doporučením veřejně dostupné odborné literatury, a to jak v příjmu živin, využívání doplňků stravy a dodržování pitného režimu ve fázi objemové, rýsovací i v závěrečné fázi superkompenzace. Metoda: Pro výzkum byla zvolena kvalitativní metoda ankety. Anketa je rozdělena na otázky ohledně jednotlivých fází přípravy. Obsahuje kombinaci otevřených a uzavřených otázek. Vybraný soubor zkoumání byl náhodný vzorek závodníků a závodnic v různých kategoriích kulturistiky a fitness. Výsledky: Anketním šetřením bylo zjištěno, že závodníci se převážně stravují podle doporučení dostupných veřejnosti. Avšak zjištěny byly i individuální odlišnosti a to v příjmu živin, pitném režimu, ve využívání doplňků stravy v objemové fázi a rýsovací fázi. Dále byly zjištěny specifické postupy v příjmu tekutin, příjmu živin, doplňků stravy i sladidel ve fázi superkompenzace. Klíčová slova: Výživa, soutěžní příprava, závodník, kulturistika, doplňky stravy
Title: The nutrition in bodybuilding and fitness Purposes: The aim of the Bachelor thesis was to reveal differences in nutrition of active competitors in bodybuilding and fitness versus recommendations of publicly available scientific literature about nutrient intake, use of dietary supplements and adherence to drinking in the bulk, cutting and final period of super-compensation. Methods: For the research, the qualitative method was chosen as a survey. The questionnaire is divided into questions about the different periods of preparation for the competition in bodybuilding and fitness. It contains a combination of open and closed questions. The selected set of examinations was a random sample of competitors in different categories of bodybuilding and fitness. Results: In the survey, it was found that competirors usually eat according to recommendations made available to the public. However, individual differences were also found in nutrition intake, drinking, use of dietary supplements in the bulk and cutting period. Were found the specific procedures in nutrition intake, drinking, use of dietary supplements and sweeteners in the period of super-compensation. Key words: Nutrition, competition preparation, competitor, bodybuilding, dietary supplements