Vliv rané zkušenosti na potravní preference
Effect of early experience on food preferences
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/75195Identifikátory
SIS: 172458
Kolekce
- Kvalifikační práce [19614]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Landová, Eva
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra zoologie
Datum obhajoby
9. 9. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
raná zkušenost, potravní imprinting, kulturní přenos potravních preferencíKlíčová slova (anglicky)
early experience, food imprinting, imprinting-like behaviour, phase-sensitivity learning, cultural transmission of food preferencesZkušenost ovlivňuje potravní preference, u některých druhů má raná zkušenost větší vliv než jiné faktory. Tento vliv se vyskytuje u různých druhů napříč taxony. Je často vázán na senzitivní periodu, což nasvědčuje tomu, že by se mohlo jednat o potravní imprinting. V některých případech se imprinting špatně odlišuje od neofobie či od asociačního učení. I z těchto důvodů pak mnozí autoři používají termín primacy effect nebo mluví pouze o efektu rané zkušenosti. Imprintované podněty se v jednotlivých experimentech liší, můžou být chuťové, vizuální, olfaktorické a taktilní. Všechny tyto podněty pak mohou mít vliv na pozdější potravní preference. Mezi druhy se liší intenzita a perzistence imprintované preference, srovnání ale komplikuje různá metodika pokusů. Na potravní preference mláďat může mít vliv i sociální přenos, kde jde ale ve většině případů spíše o deaktivaci neofobie. Klíčová slova: raná zkušenost, potravní preference, potravní imprinting, primacy effect, sociální přenos potravních preferencí, sociální učení Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Experience influence food preferences, in some species early experience influence food preference more than other factors. This influence was found in different species from different taxons. It's linked to a sensitive period which suggest that it might be food imprinting. In some cases it is difficult to distinguish imprinting from neophobia or associative learning. That is one of the reasons why autors often use the term primacy effect or just early experience. In different experiments different stimuli are imprinted. There are taste stimuli, visual stimuli, olfactoric stimuli and tactile stimuli. All of them can influence the later food preferences. Intensity and persistence differs in various species. Diverse metodics complicates comparison of these phenomena. Social transmission also influences food preferences of youngs in some species, but in the most cases it's more about deactivation of neophobia. Key words: early experience, food preferences, food imprinting, primacy effect, social transmission of food preferences, social learning Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)