Rozdíly ve výživě po různých resekčních výkonech na gastrointestinálním traktu
Differences in nutrition after various resection performance on the gastrointestinal tract
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/74930Identifiers
Study Information System: 172037
Collections
- Kvalifikační práce [4451]
Author
Advisor
Referee
Dastych, Milan
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
2. 6. 2016
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
trávicí trakt výživa stravovací rozdíly resekce na GITKeywords (English)
digestive system nutrition dietary differences resection on gastrointestinal tractAbstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na rozdíly ve výživě u klientů, kteří prodělali resekční výkon na trávicím traktu. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje anatomii a fyziologii trávicího traktu, důvody vedoucí k resekci a výživové doporučení. Dále jsou probrána nutriční specifika po resekcích na trávicím traktu. Praktická část je věnována výzkumu, kterého cílem bylo pomocí anonymního dotazníku potvrdit či vyvrátit hypotézy týkající se dietní terapie po resekčních výkonech. Účelem této práce je pomoci klientům zorientovat se v úpravě svých dočasných stravovacích zvyklostí po operaci. Klíčová slova: trávicí trakt výživa stravovací rozdíly resekce na GIT
Abstract: This bachelor's thesis focuses on differences in post-operative nutrition in clients undergoing resection on the digestive system. The thesis is divided into a theoretical part and a practical part. The theoretical one describes the anatomy and physiology of the digestive system, the reasons for resection and nutritional recommendations. Further, nutritional specifics after digestive system resection are dealt with. The practical part deals with research carried out using an anonymous questionnaire which was aimed at proving or disproving a hypothesis concerning nutritional therapy after resection surgery. The purpose of the thesis is to help clients become familiar with adjusting their temporary eating habits after an operation. Key words: digestive system nutrition dietary differences resection on gastrointestinal tract