Nutriční chování dospívajících a jejich znalosti o výživě jako výsledek nižšího sekundárního vzdělávání
Nutritional behaviors of adolescents and their knowledge as a result of lower secondary education
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/71884Identifiers
Study Information System: 146371
Collections
- Kvalifikační práce [18637]
Author
Advisor
Referee
Kovaříková, Miroslava
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Training Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools Pedagogy - Health Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
22. 5. 2015
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
dospívání, výživa, nutriční chování, rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, nižší sekundární vzděláváníKeywords (English)
adolescence, nutrition, nutritional behavior, Framework Education Programme for Elementary Education, lower secondary educationDiplomová práce je zaměřena na stravování dospívajících a jejich znalostmi o výživě. V teoretické části je charakterizován bio-psycho-sociální vývoj dospívajícího jedince. Z hlediska nutričního chování jsou zde uvedeny faktory, které mohou ovlivnit stravovací návyky jedince, a výživová doporučení určená pro dospívající jedince. Zařazeny jsou do teoretické části data z výzkumů zaměřených na nutriční chování dospívajícího prováděná v rámci České republiky a důsledky nedostatečné a nadměrné výživy. V poslední části je objasněna implementace témat výživy do Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání a uvedeny vybrané výukové programy a projekty zaměřené na podporu zdravého stravování, určené pro školy. Cílem praktické části je zmapovat, jak se stravují a jaké mají znalosti žáci osmých a devátých ročníků druhého stupně tří vybraných pražských základních škol a žáci třetích a čtvrtých ročníků nižšího stupně dvou vybraných pražských osmiletých gymnázií. K ověření tohoto cíle je využito kvantitativní metody dotazníkového šetření a kvalitativní metody analýzy školních vzdělávacích programů jednotlivých škol. Bylo zjištěno, že znalosti vybraného výzkumného vzorku žáků nemají velký vliv na jejich stravování. KLÍČOVÁ SLOVA: dospívání, výživa, nutriční chování, rámcový vzdělávací program pro...
The thesis focuses on eating habits of adolescents and their knowledge of nutrition. In the theoretical part, the bio-psycho-social development of growing up individuals is characterized. From the nutritional behaviour's point of view, factors are mentioned that may influence eating habits of individuals along with nutritional recommendations for adolescent individuals. Data from research focused on nutritional behaviour of adolescents conducted in Czech republic and the consequences of insufficient and excessive nutrition is included into the theoretical part. The last part clarifies the implementation of nutritional themes into the Framework Education Programme for Elementary Education and education programmes and projects focusing on supporting healthy eating habits intended for schools. Goal of the practical part is to map the eating habits and knowledge of eight and ninth grade second stage students of three primary schools in Prague and third and fourth grade students of two grammar schools. To test this goal, the quantitative approach of questionnaire survey and qualitative methods of analysis of school curricula were used. The research result says that the knowledge of the selected research sample of students does not have a significant impact on their eating habits. KEYWORDS: adolescence,...