Obsah antokyanů v plodech bezu černého a jejich biologická aktivita
The content of anthocyanins in elderberry fruits and their biological activity
rigorózní práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/68657Identifikátory
SIS: 154819
Kolekce
- Kvalifikační práce [6566]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Martin, Jan
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakognozie
Datum obhajoby
23. 4. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Plody černého bezu Sambucus nigra L. obsahují řadu biologicky aktivních látek, z nichž nejdůležitější jsou antokyany. Tato ve vodě rozpustná barviva vykazují silnou antioxidační aktivitu, která by mohla být využita v terapii kardiovaskulárních, metabolických nebo nádorových onemocnění. Dále byly zjištěny účinky protizánětlivé, antibakteriální a antivirové a také příznivé působení na nervovou soustavu. Plody dále obsahují flavonoidy, organické kyseliny a další látky. V současné době jsou předmětem výzkumu především kulturní šlechtěné odrůdy bezu, které se oproti planým bezům vyznačují vyšší výnosovostí a nižším obsahem nežádoucích alkaloidů v plodech. Cílem této práce bylo stanovit obsah antokyanů v plodech sedmnácti vybraných pěstovaných kultivarů bezu černého (Sambucus nigra L.) a podat přehled nových poznatků o jejich biologické aktivitě a metabolismu u člověka. Dále stanovit obsah antokyanů ve vzorcích plodů planého bezu během jejich postupného dozrávání. Obsah antokyanů byl stanoven spektrofotometricky ve výluhu připraveném ze zmrazených plodů. Obsah byl vyjádřen v procentech jako cyanidin-3-O-glukosid-chlorid a přepočten na vysušenou drogu. Bylo zjištěno, že kulturní odrůdy bezu obsahují vyšší množství antokyanů než bez planý a že se jednotlivé kultivary obsahem liší. Mezi nejbohatší odrůdy...
1. ABSTRACT The elderberry fruit (Sambucus nigra L.) contains many biologically active compounds. The antocyanins are said to be the most important. Antocyanins are colourants soluble in water and they exhibit a strong antioxidant activity. This could be used for treating cardiovascular, metabolic or cancer diseases. Antiinflammatory, antibacterial and antiviral effects were also detected as well as the beneficial effects for nervous system. The fruit also contains flavonoids, organic acids and other substances. The cultivated cultivars are currently the main subject of research - they are characterized by higher yield and lower content of unwanted alkaloids in fruit than it is found in the wild plants. The aim of this work was to determinate the content of antocyanins in the fruits of 17 selected cultivars of elderberry (Sambucus nigra L.) and to give a summary of the new findings about their biological activity and metabolism in human. I also aimed to determinate the content of antocyanins in the samples from the wild plants during the ripening. The content of antocyanins was determinated by spectrophotometry in the extract which was prepared from the frozen fruit. The content was expressed in a percentage as a cyanidin-3-O-glucoside-chloride and it was converted to the dried fruit. It was found out that...