Strategie výživy u dálkových běžců na lyžích
Nutritional strategy for long-distance cross-country skiers
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/65387Identifikátory
SIS: 133662
Kolekce
- Kvalifikační práce [8435]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Šimková, Michaela
Fakulta / součást
Fakulta tělesné výchovy a sportu
Obor
Tělesná výchova a sport
Katedra / ústav / klinika
Laboratoř sportovní motoriky
Datum obhajoby
5. 9. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
sport, pohyb, běh na lyžích, výživa, potravinové doplňky, vytrvalost, výkonKlíčová slova (anglicky)
sport, exercise, cross-country skiing, nutrition, food supplements, endurance, performanceNázev práce: Strategie výživy u dálkových běžců na lyžích Cíle práce: Cílem bakalářské práce je co možná nejsrozumitelnější formou zodpovědět následující výzkumné otázky: 1. Jakým způsobem vhodná strava ovlivňuje vnitřní prostředí organismu dálkových běžců na lyžích? 2. Jaká skladba stravy a suplementů je pro dálkové běžce na lyžích nejvhodnější? 3. Kdy zahájit režim stravování, který pomůže závodníkům připravit organismus na absolvování dálkového běhu? Metodika práce: Použili jsme metodu rešerše české a zahraniční odborné literatury. Prostřednictvím služby Google Scholar jsme vyhledávali vědecké studie související s naším tématem. Čerpali jsme rovněž z licencovaných internetových databází (PubMed, SportDiscus, Scopus, ProQuest, OvidSP, JSTOR). Výsledky: Zjistili jsme, že dálkoví běžci na lyžích by v souvislosti s příjmem potravy měli sledovat především obsah makronutrientů a mikronutrientů. Poměry přijímaných nutrientů závisí na tom, zda se jedná o období před závodem, v průběhu závodu nebo po jeho skončení. Klíčovou roli však ve všech třech fázích plní sacharidy. Optimální nutriční strategii je vhodné zahájit nejpozději 1 - 3 dny před startem závodu. Klíčová slova: sport, pohyb, běh na lyžích, výživa, potravinové doplňky, vytrvalost, výkon
Title: Nutritional strategy for long-distance cross-country skiers Objectives: The aim of the bachelor thesis is to answer as the clearest as possible the following research questions: 1. How appropriate diet affects the internal environment of the body long-distance cross-country skiers? 2. What composition of the diet and supplements is most suitable for long-distance cross-country skiers? 3. When to start eating regime that will help competitors prepare the body for the completion of remote cross-country skiing? Methods: We used the research of czech and foreign literature. We searched the scientific studies related to our theme through the service Google Scholar. We also drew from licensed Internet databases (PubMed, SPORTDiscus, Scopus, ProQuest, OvidSP, JSTOR). Results: We found that long-distance cross-country skiers should follow the macronutrients and micronutrients content in connection with food intake. The ratios of nutrients taken depends on whether it is a period before the race, during the race or after its completion. However, a key role in all three phases perform carbohydrates. Optimal nutrition strategy should start no later than 1-3 days before the race. Keywords: sport, exercise, cross-country skiing, nutrition, food supplements, endurance, performance