Stravovací zvyklosti pacientů s akutním koronárním syndromem
Dietary habits of patients with acute coronary syndrome
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/56720Identifikátory
SIS: 126421
Kolekce
- Kvalifikační práce [4497]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Matoulek, Martin
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
10. 6. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Tato práce pojednává o tématu stravovacích zvyklostí pacientů s akutním koronárním syndromem. Teoretická část se zabývá aterosklerózou, jejími ovlivnitelnými a neovlivnitelnými rizikovými faktory a samotným definováním akutních koronárních syndromů, jejich diagnostikou a léčbou. Závěr teorie je věnován prevenci, zjišťování kardiovaskulárního rizika a správné životosprávě. Praktická část porovnává stravovací zvyklosti pacientů s akutním koronárním syndromem a kontrolní skupiny zdravých osob. Srovnává preference a četnost konzumace jednotlivých potravin, které se mohou podílet na vzniku aterosklerózy nebo naopak mohou působit protektivně. Mimo stravovací zvyklosti porovnává také základní antropometrické údaje, pravidelnou pohybovou aktivitu a kouření. Výzkumu se zúčastnilo 19 pacientů a 30 zdravých osob. Klíčová slova: akutní koronární syndromy, ateroskleróza, rizikové faktory, akutní infarkt myokardu, angina pectoris, stravovací zvyklosti, pohybová aktivita
This work focuses on eating habits of patients with acute coronary syndromes. It is divided in two parts. The first deals with atherosclerosis and its risk factors and with acute coronary syndromes, their diagnosis and treatment. At the end of the first part, the cardiovascular risk assessment and healthy lifestyle are discussed. Original data are presented in the second part. I have compared the eating habits of patients with acute coronary syndromes with a control group of healthy people. The preferences of different types of food and their amount consumed weekly are reported. I have also compared basic antropometric data, the amount of regular physical activity and smoking habits. The questionnaires were filled with 19 patients and 30 healthy controls. Key words: Acute coronary syndromes, Atherosclerosis, Risk factors, Eating habits, Physical activity