Jídlo jako kulturní a společenský fenomén, etika stolování - gastronomický svět
Food as cultural and social phenomenon, ethics of dining - gastronomical world
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/54097Identifiers
Study Information System: 120527
Collections
- Kvalifikační práce [19159]
Author
Advisor
Consultant
Arbanová, Linda
Referee
Hanuš, Jiří
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
3. 6. 2013
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
jídlo, kontexty kultury a umění, gastronomie, výtvarná výchovaKeywords (English)
food, contextes of culture and art, gastronomy, art educationNÁZEV: Jídlo jako kulturní a společenský fenomén, etika stolování - gastronomický svět AUTOR: Michal Vrána KATEDRA: Ústav profesního rozvoje pracovníků ve školství VEDOUCÍ PRÁCE: PhDr. Jan Šmíd, Ph. D. ABSTRAKT: Ve své bakalářské práci na téma "Jídlo jako kulturní a společenský fenomén, etika stolování - gastronomický svět", pojednám o fenoménu jídla v kontextu širších sociokulturních a uměleckých oblastí. Představím obecné pohledy na jídlo a gastronomii v různých historických epochách a civilizacích až do současnosti. Zaměřím se především na znázorňování "jídelní" a "stolovací" tématiky v dějinách umění i umělecké produkce. Zmíním se také o rozvoji pravidel etikety, rituálních hostin a společenského stolování. V didaktické části realizuji projekt v hodině výtvarné výchovy na vybrané základní škole.
TITTLE: Food as cultural and social phenomenon, ethics of dining - gastronomical world. AUTHOR: Michal Vrána DEPARTMENT: Ústav profesního rozvoje pracovníků ve školství SUPERVISOR: PhDr. Jan Šmíd, Ph. D. ABSTRACT: In his thesis on "Food as a cultural and social phenomenon, ethics dining - gastronomic world" by dealing with the phenomenon of food in the context of broader socio-cultural and artistic fields. Introduce general views on food and gastronomy in different historical epochs and civilizations to the present. I will focus primarily on the depiction of "dining" and "stolovací" themes in art history and art production. I will mention the development of rules of etiquette, ritual feasts and social dining. The didactic part, carries out projects in the hour of art education in selected primary school.