Jídlo jako kulturní a společenský fenomén, etika stolování - gastronomický svět
Food as cultural and social phenomenon, ethics of dining - gastronomical world
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/54097Identifikátory
SIS: 120527
Kolekce
- Kvalifikační práce [19159]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Arbanová, Linda
Oponent práce
Hanuš, Jiří
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Vychovatelství
Katedra / ústav / klinika
Katedra výtvarné výchovy
Datum obhajoby
3. 6. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
jídlo, kontexty kultury a umění, gastronomie, výtvarná výchovaKlíčová slova (anglicky)
food, contextes of culture and art, gastronomy, art educationNÁZEV: Jídlo jako kulturní a společenský fenomén, etika stolování - gastronomický svět AUTOR: Michal Vrána KATEDRA: Ústav profesního rozvoje pracovníků ve školství VEDOUCÍ PRÁCE: PhDr. Jan Šmíd, Ph. D. ABSTRAKT: Ve své bakalářské práci na téma "Jídlo jako kulturní a společenský fenomén, etika stolování - gastronomický svět", pojednám o fenoménu jídla v kontextu širších sociokulturních a uměleckých oblastí. Představím obecné pohledy na jídlo a gastronomii v různých historických epochách a civilizacích až do současnosti. Zaměřím se především na znázorňování "jídelní" a "stolovací" tématiky v dějinách umění i umělecké produkce. Zmíním se také o rozvoji pravidel etikety, rituálních hostin a společenského stolování. V didaktické části realizuji projekt v hodině výtvarné výchovy na vybrané základní škole.
TITTLE: Food as cultural and social phenomenon, ethics of dining - gastronomical world. AUTHOR: Michal Vrána DEPARTMENT: Ústav profesního rozvoje pracovníků ve školství SUPERVISOR: PhDr. Jan Šmíd, Ph. D. ABSTRACT: In his thesis on "Food as a cultural and social phenomenon, ethics dining - gastronomic world" by dealing with the phenomenon of food in the context of broader socio-cultural and artistic fields. Introduce general views on food and gastronomy in different historical epochs and civilizations to the present. I will focus primarily on the depiction of "dining" and "stolovací" themes in art history and art production. I will mention the development of rules of etiquette, ritual feasts and social dining. The didactic part, carries out projects in the hour of art education in selected primary school.