Rizika diet u žen středního věku
Risks of being on diet for middle - aged women
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/41894Identifiers
Study Information System: 100715
Collections
- Kvalifikační práce [18635]
Author
Advisor
Referee
Hanušová, Jaroslava
Faculty / Institute
Faculty of Education
Discipline
Biology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Health Education
Department
Information is unavailable
Date of defense
13. 9. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Střední věk, životní styl, menopauza, stravování, obezita, dietaKeywords (English)
Middle age, life satisfaction, menopause, meal plan, obesity, dietBakalá ská práce pojednává o rizicích diet u žen st edního v ku (45 - 60 let). Práce je rozd lena na ást teoretickou a praktickou. Teoretická ást obecn charakterizuje období klimakteria, které nastává práv u žen ve st edním v ku. Informuje o základních zásadách racionálního stravování. Zabývá se problematikou nadváhy a obezity a s tím souvisejících reduk ních diet a jejich vlivem na zdravotní stav žen. Na základ odborných poznatk uvádí doporu ení, jak vhodn upravit jídelní ek. Praktickou ástí je dotazníkové šet ení, které je zam eno na stravovací zvyklosti žen a zkušenosti s reduk ními dietami. Jednotlivé výsledky jsou zhodnoceny a diskutovány v záv ru práce. Z výsledk dotazníkového šet ení je patrná nedostate ná informovanost sledované skupiny žen st edního v ku, zejména ohledn zdravotních rizik p i reduk ních dietách.
The bachelor work focuses on the risks of women's diets in middle age (45 - 60 years of age). The work is divided into theoretical and practical part. Theoretical part characterises generally the period of menopause which just emerges in the women's middle age. It refers to the basic principles of rational eating. It regards the issues of overweight and obesity and related reduction diets and their impact on health conditions of women. Based on the technical findings, the work makes recommendations how to adjust a diet in a suitable way. Practical part includes the questionnaire inquiry which is aimed at women's eating habits and their experience with reduction diets. The individual results are evaluated and discussed in the conclusion of the study. The results of the questionnaire survey indicate apparent lack of information of middle - aged women especially in terms of health risks related to reduction diets.