Analýza organických příměsí v historických maltových materiálech
Analysis of organic additives in historical mortars
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/41446Identifiers
Study Information System: 95255
Collections
- Kvalifikační práce [20122]
Author
Advisor
Consultant
Kučková, Štěpánka
Němec, Ivan
Referee
Hynek, Radovan
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Analytical Chemistry
Department
Department of Analytical Chemistry
Date of defense
5. 9. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
organická aditiva, historické malty, vibrační spektroskopie, plynová chromatografieKeywords (English)
organic additves, historical mortars, vibrational spectroscopy, gas chromatography- 3 - Abstrakt Úkolem této diplomové práce bylo posoudit možnosti identifikace proteinových a lipidových aditiv, jakými jsou například krev, želatina, tvaroh, sádlo nebo vejce, v modelových vzorcích vápenných malt metodou Ramanovy spektroskopie a plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Podařilo se zjistit, že Ramanovou spektroskopií lze určit přítomnost organických aditiv od řádu jednotek hmotnostního procenta. Pomocí plynové chromatografie lze detekovat lipidové aditivum dokonce již od řádu setin hmotnostního procenta. Proteinová aditiva lze ale touto metodou jednoznačně rozlišit až od řádu jednoho hmotnostního procenta.
- 4 - Abstrakt The aim of this diploma thesis was to determine the possibility of identifying the protein and lipid additives, such as blood, gelatine, curd, lard and eggs, in the model samples of lime based mortars using Raman spectroscopy and gas chromatography- mass spectrometry. It was proved that the method of Raman spectroscopy can determine the presence of organic additives in the order of one weight percent. The gas chromatography enables to detect lipid additives from the order of hundredths weight percent. Unambiguous resolution of protein additives can be done in the samples with the concentrations up to the order of one weight percent of the additives.