Poruchy příjmu potravy se zaměřením na mentální anorexii a bulimii.
Eating disorders focused on anorexia and bulimia nervosa.
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/36595Identifikátory
SIS: 81365
Katalog UK: 990013706300106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [20357]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Zamrazilová, Hana
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra antropologie a genetiky člověka
Datum obhajoby
14. 6. 2011
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
mentální anorexie (anorexia nervosa), mentální bulimie (bulimia nervosa), poruchy příjmu potravy, hladovění, zvraceníKlíčová slova (anglicky)
anorexia nervosa, bulimia nervosa, eating disorders, starvation, vomitPráce se zabývá poruchami příjmu potravy. Snaží se podat co nejucelenější přehled o dvou majoritních poruchách příjmu potravy, a to o mentální anorexii a mentální bulimii. Obě tyto nemoci mají mnoho společného, ale i některá svá specifika, na která v práci upozorňuji. Tato práce je koncipována tak, aby v prvních kapitolách čtenáře seznámila s jednotlivými poruchami příjmu potravy podle mezinárodních diagnostických kritérií. Dále je zde nastíněna historie, epidemiologie a etiologie a patogeneze jednotlivých poruch. Další kapitoly jsou věnovány anorexii i bulimii. Pojednávají o predispozicích poruch příjmu potravy a jsou v nich zahrnuty psychologické i biologické faktory a dále zdravotní rizika, která mohou nastat při dlouhodobém hladovění i při kompenzačním chování u bulimických pacientů. V poslední rešeršní kapitole jsou stručně popsány různé druhy léčby, které se ve své většině opírají o poznatky z psychologie.
The study deals with eating disorders. It tries to bring the most comprehensive overview of the two majority eating disorders, anorexia nervosa and bulimia nervosa, respectively. Both diseases have a lot in common, but also some of its specifics which are pointed out in the study. The study is conceived to make the reader in the early chapters acquainted with the various eating disorders according to international diagnostic criteria. Then there is a brief history, epidemiology and etiology and pathogenesis of particular disorders. Other chapters are devoted to anorexia and bulimia. They deal with the predisposition to eating disorders and they include psychological and biological factors and also health risks that may occur during prolonged starvation and at compensatory behaviour in bulimic patients. The final chapter briefly describes the different types of treatment that in most cases are based on knowledge of psychology.