Vliv energetické hodnoty a složení potravy na hladiny vybraných hormonů u osob s poruchami příjmu potravy
Energetic value of diet and levels to selected hormonal parameters in patients with eating disorders
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/29751Identifiers
Study Information System: 66313
CU Caralogue: 990012753340106986
Collections
- Kvalifikační práce [20798]
Author
Advisor
Referee
Smitka, Kvido
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Animal Physiology
Department
Department of Physiology
Date of defense
2. 6. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
total ghrelin, obestatin, mentální bulimieKeywords (English)
total ghrelin, obestatin, bulimia nervosaPeptidický hormon ghrelin je produkován zejména v žaludku a zvyšuje chuť k jídlu. Obestatin je peptid vznikající z preproghrelinu a původně byl považován za hormon, který potlačuje stimulační účinky ghrelinu na příjem potravy. V mé práci jsem se snažila zkoumat vliv postprandiálního stavu na hladiny hormonů ghrelinu a obestatinu u pacientek s mentální bulimií a u zdravých žen. Po nočním lačnění byly změřeny plasmatické hladiny ghrelinu a obestatinu před a po konzumaci rozpuštěné vlákniny a rozpuštěné vlákniny s glukosou. Pozorovala jsem větší pokles plasmatických hladin ghrelinu i obestatinu po konzumaci rozpuštěné vlákniny s glukosou. Na základě výsledků usuzuji, že postprandiální plasmatické hladiny ghrelinu a obestatinu jsou ovlivněny množstvím kalorií v potravě a stravovacími návyky.
Ghrelin is a gut peptide produced by mainly stomach that induces appetite stimulatory actions. Obestatin is peptide derived from preproghrelin and was initially described to antagonize stimulatory effect of ghrelin on food intake. This work was undertaken to investigate the influence of postprandial status on plasma ghrelin and obestatin concentrations in patients with bulimia nervosa and healthy women. After overnight fasting, plasma ghrelin and obestatin were measured before and after consumption of soluble fiber alone or with glucose. I observed greater decrease of plasma ghrelin and obestatin after consumption of soluble fiber with glucose. I conclude that postprandial plasma ghrelin and obestatin levels are influenced by caloric content of the meal and depend on eating behavior.