Zlaté šafránové laky
Golden shaffron paint
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/28357Identifikátory
SIS: 69830
Kolekce
- Kvalifikační práce [18094]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kodíček, Milan
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Biologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání - Chemie se zaměřením na vzdělávání
Katedra / ústav / klinika
Katedra chemie a didaktiky chemie
Datum obhajoby
3. 6. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
SOUHRN Cilem bakalařske prace bylo připravit tři zlate šafranove laky podle středověkych receptur, posoudit jejich kvalitu a barevnou intenzitu. Připravene zlate laky dale posloužily v jine diplomove praci jako modelove vzorky ke studiu pryskyřičnych latek pomoci plynove chromatografie. Tato prace se rovněž zabyva historii použiti šafranu (Crocus sativus) v uměleckych oborech, medicině i gastronomii. Jeho původem, pěstovanim, hlavnimi barvicimi latkami obsaženymi v pesticich a bliznach, jejich chemickou strukturou a biosyntezou. Ukazalo se, že šafran je velmi zajimavou rostlinou, ktera produkuje nezaměnitelne aroma a chuť, v současne době využivane v nejrůznějšich oborech, a to i v průmyslne vyrobě. Avšak připrava barviva pro maliřske a restauratorske učely je oproti minulosti teměř zanedbatelna.
The aim of this thesis was to prepare three golden saffron varnishes due to medieval recipes, to assess their quality and color intensity. The prepared golden varnishes also served as a model samples to study resineous substances using gas chromatography in another diploma thesis. This work also deals with the history of usage of saffron (Crocus sativus) in artworks, medicine and gastronomy. It deals with its origin, cultivation and the main coloring substances, which are contained in pistils and stigmas, as well as their chemical stucture and biosynthesis. In this paper is shown, that the saffron is a very interesting plant, which produces the unmistakable aroma and taste, currently used in various fields, and even industial production. However, the preparation of dyes for painting and restoration purposes, it is almost negligible compared to the past.