Účinnost omega-3 doplňků stravy
Effectiveness of omega-3 dietary supplements
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/201093Identifikátory
SIS: 276053
Kolekce
- Kvalifikační práce [4869]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Macášek, Jaroslav
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
24. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
omega-3 mastné kyseliny (PUFA n-3), omega-3 index, EPA a DHA, suplementace, omega-3 doplňky stravy, oxidační stabilita, biologická dostupnost, prevence kardiovaskulárních onemocnění (KVO)Klíčová slova (anglicky)
omega-3 fatty acids (PUFA n-3), omega-3 index, EPA and DHA, supplementation, omega-3 dietary supplements, oxidative stability, bioavailability, prevention of cardiovascular diseases (CVD)Diplomováprácese zaměřuje na hodnocení účinnostiběžně dostupných omega-3 doplňkůstravy v české populaci na základě změn hladin omega-3 indexu po jejich užívání. Východiskem práce je rozšířený nedostatek omega-3 mastných kyselin (PUFA n-3) v populaci a jeho souvislost se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění (KVO). Cílem studie bylo zjistit, zda běžná suplementace dokáže zajistit optimální hladiny omega-3 indexu, a zároveň posoudit vliv dávkování, chemické formy a složení suplementů na jejich účinnost. K analýze byla použita metodika měření mastných kyselin z kapilární krve pomocí standardizovaných testovacích sad. Výsledky ukázaly, že běžné omega-3 doplňky stravy v dávkách doporučených výrobci vedou pouze k minimálnímu zvýšení omega-3 indexu. Průměrný omega-3 index u suplementujících účastníků zůstával pod hranicí 4 %, což svědčí o významném nedostatku PUFA n-3 v organismu. Optimálních hodnot nad 8 %, které jsou spojovány se zdravotními benefity, bylo dosaženo pouze při individuálně nastavené suplementaci vyššími dávkami kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) v doplňku stabilizovaném polyfenoly. Závěry práce poukazují na nutnost důslednější kontroly kvality omega-3 doplňků stravy, se zvláštním důrazem na jejich oxidační stabilitu a čistotu, a zároveň doporučují...
This thesis focuses on evaluating the effectiveness of commonly available omega-3 dietary supplements in theCzechpopulation,based on changes in theomega-3 indexfollowing their use. The starting point of the study is the widespread deficiency of omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA n-3) in the population and its association with an increased risk of cardiovascular diseases (CVD). The aim of the study was to determine whether standard supplementation can achieve optimal omega-3 index levels, and to assess the influence of dosage, chemical form, and supplement composition on their effectiveness. The analysis was conducted using the methodology of fatty acid measurement from capillary blood samples with standardized test kits. The results showed that common omega-3 supplements, when used at the manufacturer- recommended dosages, led to only minimal increases in the omega-3 index. The average omega- 3 index among supplementing participants remained below 4 %, indicating a significant deficiency of PUFA n-3 in the body. Optimal values above 8 %, which are associated with health benefits, were achieved only through individually adjusted supplementation with higher doses of eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) in supplements stabilized with polyphenols. The findings highlight the...
Citace dokumentu
Metadata
Zobrazit celý záznamSouvisející záznamy
Zobrazují se záznamy příbuzné na základě názvu, autora a předmětu.
-
Stanovenie mastných kyselín v ľudských tkanivách
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOTurňová, Ivana (Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, 2017)Datum obhajoby: 18. 9. 2017Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biofyziky a fyzikální chemie Kandidát: Bc. Ivana Turňová Vedúci diplomovej práce: Mgr. Monika Kuchařová, Ph.D. Konzultant: prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc. ... -
Poměr omega-6:3 mastných kyselin ve stravě, jeho účinky a vliv na zdraví
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOMužíková, Markéta (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2023)Datum obhajoby: 19. 6. 2023 -
Stanovení hladin mastných kyselin ve vybraných tkáních
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOKynclová, Kamila (Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, 2021)Datum obhajoby: 16. 9. 2021Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biophysics and Physical Chemistry Candidate: Kamila Kynclová Supervisor of Diploma Thesis: Mgr. Monika Kuchařová, Ph.D. Title of Diploma Thesis: ...
