A comprehensive metabolomic analysis of natural vanilloids from Capsicum spp. and their activation of TRPV1
Komplexní metabolomická analýza přírodních vanilloidů z Capsicum spp. a jejich aktivace receptoru TRPV1
dizertační práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/199973Identifikátory
SIS: 229030
Kolekce
- Kvalifikační práce [4821]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Pluskal, Tomáš
Oponent práce
Kameník, Zdeněk
Špicarová, Diana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Biochemie a patobiochemie
Katedra / ústav / klinika (externí)
Informace není k dispozici
Datum obhajoby
9. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Angličtina
Známka
Prospěl/a
Klíčová slova (česky)
kavalakton;chemická biologieKlíčová slova (anglicky)
kavalacton;chemical biologyPřechodný receptorový potenciálový kationtový kanál podrodiny V člen 1 (TRPV1), také známý jako receptor bolesti a horka, je důležitým terapeutickým cílem díky své funkci senzorického receptoru, reagujícího na různé podněty: chemickou bolest způsobenou agonisty, horko a kyselinu (protony). TRPV1 je aktivován několika přirozenými agonisty způsobujícími bolest, jako je resiniferatoxin, kapsaicin a toxin s dvojitým uzlem. Z těchto stimulátorů je kapsaicin, malý vanilloid nacházející se v chilli papričkách (Capsicum spp.), jedním z nejvíce prozkoumaných agonistů, protože dokáže aktivovat receptor aniž by zničil samotnou buňku. Z tohoto důvodu se kapsaicin používá jako volně prodejné analgetikum.. Kapsaicin není jedinou molekulou, která agonizuje TRPV1, ale řada příbuzných molekul - kapsaicinoidů - nacházejících se v chilli papričkách, obsahuje vanilloidovou hlavu nutnou pro aktivaci TRPV1. Kapsaicin se často vyskytuje jako směs kapsaicinoidů, i když se prodává jako analgetická náplast nebo krém. Na základě toho jsme vyslovili hypotézu, že všechny kapsaicinoidy společně přispívají k agonismu TRPV1, a nikoli pouze samotný kapsaicin. Navíc chilli papričky prošly procesem selektivního šlechtění za účelem vyšší pikantnosti. Další hypotézou tedy bylo, že šlechtění mohlo vést k produkci ještě silnějšího...