Senzorická analýza jako prostředek zvýšení transparentnosti analytických metod využívaných při praktické výuce chemie
Sensory analysis as a means to increased transparency of analytical methods used in practical chemistry education
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/180605Identifikátory
SIS: 246679
Kolekce
- Kvalifikační práce [19159]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kolář, Karel
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Chemie se zaměřením na vzdělávání - Německý jazyk se zaměřením na vzdělávání
Katedra / ústav / klinika
Katedra chemie a didaktiky chemie
Datum obhajoby
18. 5. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
senzorická analýza, laboratorní aktivita, konduktometrie, spektrofotometrie, potenciometrieKlíčová slova (anglicky)
sensory analysis, laboratory activity, conductometry, spectrophotometry, potentiometryTato bakalářská práce se věnuje využití senzorické analýzy ve výuce chemie. V rámci v teoretické části je nejprve popsána senzorická analýza: její historie, základní metody, principy, zásady a postupy při analýze roztoků. V této práci byla pozornost věnována třem základním chutím: slané, kyselé a hořké. Senzorické zkoumání vzorků daných chutí je dále spojeno se základními analytickými metodami, jejichž využití lze nalézt v praktické výuce chemie, zejména pak na přiblížení principů konduktometrie, spektrofotometrie a potenciometrie. Následně se zabývá problematikou výuky přírodních věd: jazykovou obtížností a náročnosti učení se přírodním vědám. Cílem této bakalářské práce byl pokus o zvýšení transparentnosti analytických metod při praktické výuce chemie prostřednictvím metod senzorické analýzy. V návaznosti na předchozí práce, jež se touto problematikou zabývaly, byly navrženy a pilotovány tři aktivity kombinující senzorickou analýzu s prací se školními senzory. Tento postup dává možnosti zvýšit především zájem a motivaci žáků o chemii, následně vést žáky k vlastnímu přemýšlení, nalézání nových řešení, ke schopnosti práce s přístroji v rámci analytických metod a k ověření a srovnání výsledků měření. Aktivity byly ověřeny na studentech studijního oboru učitelství chemie. Na základě jejich podnětů...
The theoretical part of the thesis is focused on the description of sensory analysis, its history, basic methods, principles, and procedures in the analysis of solutions. It specializes in three basic tastes: salty, sour and bitter. It then focuses on explaining the basic analytical methods whose applications can be found in practical chemistry teaching, in particular an introduction to the principles of conductometry, spectrophotometry and potentiometry. It then addresses the issues of science teaching, language and the difficulty to learn these sciences. The aim of this bachelor thesis was an attempt to increase the transparency of analytical methods in practical chemistry teaching through sensory analysis methods. Building on previous work addressing this issue, further experimental activities were designed and piloted. These activities give the possibility to increase first of all the interest and motivation of the students in chemistry, then to lead the students to think on their own, to find new solutions, to be able to work with the instruments within the analytical methods and to verify and compare the results of the measurements. The activities have been validated on chemistry teacher education students and are included in the practical part divided into sensory and instrumental parts. The...