Zlaté potraviny - důvod vzniku, konstrukce a využití
"Golden' crops"- reason for their origin, construction, as well as use
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/176549Identifiers
Study Information System: 230623
Collections
- Kvalifikační práce [20088]
Author
Advisor
Referee
Marková, Hana
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Chemistry Oriented at Education - Biology Oriented at Education
Department
Department of Genetics and Microbiology
Date of defense
14. 9. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
zlaté potraviny, GMO, vitaminyKeywords (English)
golden crops, GMO, vitaminsDeficience vitaminu A je dlouhodobým problémem ovlivňujícím populaci především nejchudších zemí světa. Pojí se s ní množství zdravotních problémů (kvalita zraku, náchylnost k infekcím). Vitamin A je přirozeně doplňován z potravy, v chudých oblastech je ovšem omezená možnost pestrého stravování, tedy chybí zdroje bohaté na mikroživiny. Místní populace je tak závislá na několika málo zemědělsky využívaných plodinách. Udržitelnou cestou ke zlepšení je pěstování biofortifikované rýže, kukuřice, batátu, banánu, čiroku nebo manioku. Tyto plodiny se souhrnně označují jako "zlaté potraviny", neboť je pro ně typické žluté až oranžové zabarvení dužiny. V předložené práci se nejprve detailněji věnuji popisu biosyntézy provitaminu A problematiky jeho deficience. Dále jsem na základě nastudované odborné literatury zpracoval současné znalosti týkající se konstrukcí zlaté rýže a dalších plodin, konzumovaných převážně v chudých oblastech světa. Pro každou z nich byla popsána metoda šlechtění mířící k vyššímu nahromadění β-karotenu v konzumovaných částech rostlin. Použité metody byly buď převážně konvenční a obohacená rostlina se získala tradičním šlechtěním (batát), nebo byly využity výhradně zásahy genového inženýrství, protože klasické metody byly nemožné či vysoce neefektivní (banán, rýže, maniok, čirok)....
Vitamin A deficiency is a long-term issue influencing mainly the population of poor countries. It causes a number of health problems (eyesight quality, susceptibility to infection diseases). Vitamin A is obtained naturally from food, however in poor countries there is a lack of varied diet rich in micronutrients. Local population is dependent on a few crop types actually planted and harvested is such regions. A sustainable way to improve this situation is growing of biofortified rice, maize, sweet potato, banana, sorghum, or cassava. These crops are called "golden crops" for their specific yellow to orange color. In the thesis, I thoroughly describe the biosynthesis of Provitamin A and the issue of its deficiency. Based on studied literature, I have compiled the currently known information about the production of golden rice and other golden crops consumed mainly in poor countries. There is a breeding method aiming at increasing the level of β-carotene in consumed parts of plants described for each particular crop type. Described methods are either conventional when the enriched plants are obtained through traditional breeding (sweet potato), or processes of genetic engineering are applied because of the insufficiency or impossibility to use conventional methods (banana, rice, cassava, sorghum)....