Zlaté potraviny - důvod vzniku, konstrukce a využití
"Golden' crops"- reason for their origin, construction, as well as use
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/176549Identifikátory
SIS: 230623
Kolekce
- Kvalifikační práce [20088]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Marková, Hana
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Chemie se zaměřením na vzdělávání - Biologie se zaměřením na vzdělávání
Katedra / ústav / klinika
Katedra genetiky a mikrobiologie
Datum obhajoby
14. 9. 2022
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
zlaté potraviny, GMO, vitaminyKlíčová slova (anglicky)
golden crops, GMO, vitaminsDeficience vitaminu A je dlouhodobým problémem ovlivňujícím populaci především nejchudších zemí světa. Pojí se s ní množství zdravotních problémů (kvalita zraku, náchylnost k infekcím). Vitamin A je přirozeně doplňován z potravy, v chudých oblastech je ovšem omezená možnost pestrého stravování, tedy chybí zdroje bohaté na mikroživiny. Místní populace je tak závislá na několika málo zemědělsky využívaných plodinách. Udržitelnou cestou ke zlepšení je pěstování biofortifikované rýže, kukuřice, batátu, banánu, čiroku nebo manioku. Tyto plodiny se souhrnně označují jako "zlaté potraviny", neboť je pro ně typické žluté až oranžové zabarvení dužiny. V předložené práci se nejprve detailněji věnuji popisu biosyntézy provitaminu A problematiky jeho deficience. Dále jsem na základě nastudované odborné literatury zpracoval současné znalosti týkající se konstrukcí zlaté rýže a dalších plodin, konzumovaných převážně v chudých oblastech světa. Pro každou z nich byla popsána metoda šlechtění mířící k vyššímu nahromadění β-karotenu v konzumovaných částech rostlin. Použité metody byly buď převážně konvenční a obohacená rostlina se získala tradičním šlechtěním (batát), nebo byly využity výhradně zásahy genového inženýrství, protože klasické metody byly nemožné či vysoce neefektivní (banán, rýže, maniok, čirok)....
Vitamin A deficiency is a long-term issue influencing mainly the population of poor countries. It causes a number of health problems (eyesight quality, susceptibility to infection diseases). Vitamin A is obtained naturally from food, however in poor countries there is a lack of varied diet rich in micronutrients. Local population is dependent on a few crop types actually planted and harvested is such regions. A sustainable way to improve this situation is growing of biofortified rice, maize, sweet potato, banana, sorghum, or cassava. These crops are called "golden crops" for their specific yellow to orange color. In the thesis, I thoroughly describe the biosynthesis of Provitamin A and the issue of its deficiency. Based on studied literature, I have compiled the currently known information about the production of golden rice and other golden crops consumed mainly in poor countries. There is a breeding method aiming at increasing the level of β-carotene in consumed parts of plants described for each particular crop type. Described methods are either conventional when the enriched plants are obtained through traditional breeding (sweet potato), or processes of genetic engineering are applied because of the insufficiency or impossibility to use conventional methods (banana, rice, cassava, sorghum)....