Hodnocení agroklimatického potenciálu oblasti České tabule pro pěstování zeleniny =Evaluation of agro-climatic potential of Bohemian plateau (České tabule) for growing vegetables
Příspěvek v časopisu
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/167539Identifikátory
Kolekce
- GEOBIBLINE - plné texty [10555]
Datum vydání
2013Klíčová slova (česky)
1961-2000, 1961-2011, 1991-2011, teplotní extrémy, maximální teplota, minimální teplota, teplomilné druhyTento příspěvek se zabývá analýzou časového a prostorového hodnocení agroklimatického potenciálu České tabule se zaměřením na teplomilné druhy zelenin. Pro tyto účely byla použita metoda tvorby map kombinací variability hodnot klimatických charakteristik gridové sítě (ALADIN-Climate/CZ) a rozdílných topografických faktorů, což zvýšilo přesnost a citlivost vytvořených map. K analýze teplotních extrémů bylo využito dvou časových řad (1961-2011 a 1991-2011). Porovnáme-li teplotní extrémy dvou sledovaných období, dojdeme k závěru, že za posledních 20 let došlo v České tabuli k nárůstu jak minimální tak i maximální teploty vzduchu ve vegetačním období. Avšak výrazně se zvýšila v porovnání s obdobím 1961-2011 převážně teplotní minima. Tento nárůst však není tak výrazný v jarním období, a proto zůstává teplotní minimum i díky jarní citlivosti zelenin významným rizikovým faktorem. Dle vytvořených map je nejteplejší oblastí s vyššími úhrny slunečního svitu a nejmenšími úhrny srážek během vegetačního období střední až dolní část Polabí mezi Poděbrady a Litoměřicemi. Polabská nížina je tak vhodným regionem pro rozšíření sortimentu o teplomilné zeleniny, ale je nutné počítat s vysokou variabilitou výnosu.