Vliv elicitace na produkci suspenzní kultury Trifolium pratense L.
The Influence of Elicitation on the Production of Suspension Culture of Trifolium pratense L.
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/16272Identifiers
Study Information System: 18145
Collections
- Kvalifikační práce [6384]
Author
Advisor
Referee
Siatka, Tomáš
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmacognosy
Date of defense
4. 6. 2008
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Adéla Keřková Vliv elicitace na produkci suspenzní kultury Trifolium pratense L. Souhrn V práci byl sledován vliv čtyř koncentrací chloridu kademnatého na produkci flavonoidů a isoflavonoidů suspenzní kulturou Trifolium pratense L. (varieta DO-9 a SPRINT). Kultury byly kultivovány při teplotě 25 o C a světelné periodě 16 hodin světlo/ 8 hodin tma na živném médiu podle Gamborga s přídavkem 2 mg.l-1 2,4-dichlorfenoxyoctové kyseliny a 2 mg.l-1 6-benzylaminopurinu. U elicitovaných i kontrolních vzorků bylo provedeno fotometrické stanovení flavonoidů dle Českého lékopisu 2005 a stanovení isoflavonoidů metodou HPLC. Z výsledků vyplývá, že optimální vliv chloridu kademnatého na produkci flavonoidů a isoflavonoidů se projevil u variety DO-9 po 168hodinové aplikaci a u variety SPRINT po 6hodinové aplikaci koncentrace 0,1 µmol.
Adéla Keřková The Influence of Elicitation on the Production of Suspension Culture of Trifolium pratense L. Summary The paper examined the effect of four concentrations of cadmium chloride on the production of flavonoids and isoflavonoids by the Trifolium pratense L. suspension culture (variety DO-9 and SPRINT). The cultures were cultivated in the Gamborg nutrient media with the addition of 2 mg.l-1 of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid and 2 mg.l-1 of 6-benzylaminopurine, at the temperature of 25 o C, 16-hr light/ 8-hr dark period. The elicited and the inspection samples underwent the photometric determination of flavonoids in accordance with the Czech Pharmacopoeia 2005 and the determination of flavonoids via the HPLC metod. The results show that the optimal effect of cadmium chloride on the production of flavonoids and isoflavonoids was manifestated after a 168-hour application of a concentration 0,1µmol (variety DO-9) and after 6-hour application (variety SPRINT).