Stanovení obsahu dusičnanů v přírodních léčivých čajích a hodnocení jejich mikrobiální nezávadnosti
Determination of nitrates in herbal products and evaluation of their antimicrobial activities
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/14905Identifikátory
SIS: 17970
Kolekce
- Kvalifikační práce [6648]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Jahodář, Luděk
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické botaniky a ekologie
Datum obhajoby
27. 5. 2008
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Stanovení obsahu dusi_nan_ v p_írodních lé_ivých _ajích a hodnocení jejich mikrobiální nezávadnosti (diplomová práce) Diana Drdová Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Cílem diplomové práce bylo stanovení obsahu dusi_nan_ v p_írodních lé_ivých _ajích a hodnocení jejich mikrobiální nezávadnosti. M__ení bylo provád_no u 47 vzork_ bylinných _aj_, zakoupených v lékárnách a prodejn_ lé_ivých rostlin. Výskyt plísní a kvasinek byl hodnocen pomocí techniky po_ítání kolonií vykultivovaných p_i 25 0C na agarové p_d_ s kvasni_ním extraktem, glukózou a chloramfenikolem po p_ti dnech inkubace. Výskyt Escherichia coli byl zjiš_ován pomocí techniky po_ítání kolonií vykultivovaných p_i 44 0C, po 24 hodinách inkubace, s použitím 5-bromo-4-chloro-3-indolyl--D-glukuronidu na kultiva_ní p_d_ složené z agaru s tryptonem, žlu_ovými solemi a glukuronidem. P_ítomnost dusi_nan_ byla m__ena pomocí metody kapalinové chromatografie s detekcí v UV oblasti spektra, dle p_íslušných norem pro stanovení obsahu dusi_nan_ v potravinách. Tém__ každý vzorek obsahoval plísn_, nej_ast_ji se jednalo o druhy Rhizopus niger (47,37%) a Aspergillus niger (33,33%). Kvasinky nebyly nalezeny v žádném ze zkoušených _aj_. Gramnegativní bakterii Escherichia coli byla stanovena...
Determination of nitrates in herbal products and evaluation of their antimicrobial activities (Diploma thesis) Diana Drdová Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove Department of Pharmaceutical Botany and Ecology The aim of this diploma thesis is to ascertain the content of nitrates in herbal teas and evaluate the microbiological toxicities. We tested 47 specimens of herbal teas, bought in Pharmacies and in herbalist shops. Occurrence of moulds and yeasts in specimens was measured with a technique of counting colonies, cultivated at 25 žC on agar plates with yeast extract, glucose and chloramphenicols after five days of incubation. Occurrence of Escherichia coli in specimens was measured with another technique of counting colonies cultivated at 44 žC on agar plates with 5-Bromo-4-chloro-3-indolyl-_-D-Glucoronid, after 24 hours of incubation. The presence of nitrates was measured with a method of High Performance Liquid Chromatography with a detection of UV light spectrum, in accordance with standards setting limits for nitrates in food. Nearly each specimen contained moulds, of which mostly Rhizopus niger (47.37 %) and Aspergillus niger (33,33 %). No yeasts were found in tested specimens. The Gram-negative bacteria Escherichia coli was found only in one herb tea - Milk...