Stravování dětí předškolního věku ve školní jídelně
Boarding of preschool children in school canteen
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/120406Identifiers
Study Information System: 219049
Collections
- Kvalifikační práce [4460]
Author
Advisor
Referee
Krmíčková, Jitka
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
2. 9. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
školní jídelna, nutriční doporučení, pestrost jídelníčku, spotřební koš, výživa dětíKeywords (English)
school canteen, nutritional recommendations, variety of menu, consumer basket, child nutritionBakalářská práce se zaměřuje na stravování dětí předškolního věku ve školní jídelně. Je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V úvodu teoretické části je popsána historie školního stravování. Hlavní část je tvořena popisem základních složek potravy a výživovým doporučením pro dané věkové kategorie. Závěrem je zmíněna legislativa školního stravování. Praktická část je zaměřena na hodnocení jídelního lístku s ohledem na pestrost, použití a zpracování surovin. Dalším kritériem je naplnění spotřebního koše v souladu s vyhláškou č. 107/2005 Sb. Součástí hodnocení je i návrh úpravy jídelního lístku. Podklady k hodnocení jsou získány od odpovědných osob školních jídelen v období dvou po sobě jdoucích měsíců. Provozy jsou zastoupeny v počtu třech městských jídelen a třech obecních.
The bachelor's thesis focuses on eating preschool children in the school canteen. It is divided into two parts, theoretical and practical. The introduction of the theoretical part describes the history of school meals. The main part consists of a description of the basic components of food and nutritional recommendations for given age categories. At the end the legislation on school meals is mentioned. The practical part is focused on the rating the menu with regard to the variety, use and processing of raw materials. Another criterion is the filling of the consumer basket in accordance with Decree No. 107/2005 Coll. Part of the evaluation is also a proposal to modify the menu. The materials for the evaluation are obtained from the responsible persons of the school canteens for a period of two consecutive months. The operations are represented in the number of three municipal canteens and three communal.