Jídlo v korejském buddhismu
Food in Korean Buddhism
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/116714Identifikátory
SIS: 190948
Kolekce
- Kvalifikační práce [22841]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Löwensteinová, Miriam
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Koreanistika
Katedra / ústav / klinika
Katedra sinologie
Datum obhajoby
30. 1. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
korejský buddhismus|jídlo|rituál|oběťKlíčová slova (anglicky)
Korean Buddhism|Food|ritual|offeringTato diplomová práce se zabývá rolí jídla v korejských rituálech a mimo ně. Vychází z autorčina terénního výzkumu z let 2017 a 2019 v Jižní Koreji. V první části jsou popsány odlišná pojetí duše zemřelého v rámci konfucianismu a buddhismu. V souvislosti s buddhismem diskutuje také téma vegetariánství. Druhá část pojednává o konkrétních obětinách, přípravě a jejich odlišnosti v rámci různých klášterů. Vysvětluje také vztah mezi jídlem a jednotlivými rituálními aktéry. V neposlední řadě popisuje jídlo v rituálu samotném a po jeho skončení.
This master's thesis deals with the role of food in Korean rituals and beyond them. It is based on the author's field research done in years 2017 and 2019 in South Korea. In the first part, different conceptions of the soul of the deceased in Confucianism and Buddhism are described. Vegetarianism is also discussed in the context of Buddhism. The second part deals with particular offerings, their preparation and differences between various temples. It also explains the relationship between the food and individual ritual actors. Last but not least it describes food in the ritual itself and after the ritual.