Stravovací návyky a přístup ke zdravé výživě obyvatel jihlavského regionu
Eating habits and approaches to the healthy nutrition in the sample of Jihlava region
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/11100Identifiers
Study Information System: 36083
Collections
- Kvalifikační práce [1142]
Author
Advisor
Referee
Knížková, Gabriela
Zadák, Zdeněk
Faculty / Institute
Faculty of Medicine in Hradec Králové
Discipline
Nursing - Pedagogy in Health Service
Department
Department of Social Medicine
Date of defense
15. 6. 2007
Publisher
Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Autor: Martina Chmelařová Instituce: Ústav sociálního lékařství LF UK v Hradci Králové, Oddělení ošetřovatelství Název práce: Stravovací návyky a přístup ke zdravé výživě obyvatel jihlavského regionu Vedoucí práce: Nutriční terapeut Jaroslava Pavlíčková Počet stran: 143 Počet příloh: 6 Rok obhajoby: 2007 Klíčová slova: funkce výživy, výživová hodnota stravy, zdravá (správná) výživa, stará pyramida výživy, nová pyramida výživy, stravovací návyky, civilizační onemocnění, primární prevence Bakalářská práce se zabývá výživou - faktorem, kterým můžeme ovlivnit náš zdravotní stav. Zaměřuje se na stravovací návyky a přístup lidí ke zdravé výživě. Teoretická část práce objasňuje pojem "zdravá výživa" v minulosti a v současnosti. Cílem studie je upozornit na rizika extrémů ve stravování, a naopak zdůraznit výživová doporučení pro zdravé stravovací návyky dle programu Světové zdravotnické organizace. Výzkumná část práce zjišťuje stravovací návyky, přístup ke zdravé výživě a znalosti zdravé výživy dospělé populace jihlavského regionu. Při průzkumu stravovacích návyků je kladen důraz na vyváženost a složení jídelníčku dle pyramidy zdravé výživy.
The bachelor work concerning nutrition - the factor, by which we can affect our health status. It targets the eating habits and approaches of inhabitants to the healthy nutrition. The theoretical part of the work elucidates the historical and contemporary concept of "healthy nutrition". The aim of the study is to warn against possible risks resulting from various extremes in eating habits and point out World Health Organisation (WHO) nutritional recommendations. The experimental part of the work concerns the monitoring of eating habits as well as the inquiry of approaches and amount of knowledge of health nutrition among adult population of Jihlava region. In research of eating habits we stress the proportionality and content of daily food intake according to the axioms of nutrition pyramid.