Nutrigenetické interakce dietního příjmu sacharidů v patogenezi diabetu mellitu 2. typu
Nutrigenetic interactions of dietary intake of carbohydrates in pathogenesis of type 2 diabetes
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/109278Identifikátory
SIS: 197955
Kolekce
- Kvalifikační práce [19109]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Malínská, Hana
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Molekulární biologie a biochemie organismů
Katedra / ústav / klinika
Katedra genetiky a mikrobiologie
Datum obhajoby
9. 9. 2019
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
nutrigenetika, interakce genů a prostředí, sacharidy, diabetesKlíčová slova (anglicky)
nutrigenetics, gene-environment interactions, carbohydrates, diabetesDiabetes mellitus 2. typu je nejčastější metabolická choroba, která je způsobena více faktory, mezi které řadíme genetické predispozice, styl života včetně kvality a kvantity diety, faktory prostředí a další. Na patogenezi diabetu mellitu 2. typu se podílí mnoho genů, jejichž alely specificky interagují s příjmem konkrétního typu sacharidu či odlišným poměrem sacharidů a dalších makronutrientů. Cílem této bakalářské práce je shrnutí dosavadních poznatků o nutrigenetických interakcích, které zahrnují příjem sacharidů a ovlivňují riziko vzniku diabetu mellitu 2. typu.
Type 2 diabetes is the most common metabolic condition caused by multiple factors comprising genetic predispositions, lifestyle including diet quality and quantity, environmental factors and others. Particular alleles of numerous genes taking part in pathogenesis of type 2 diabetes interact with dietary intake of specific carbohydrate or distinct ratio of carbohydrates and other macronutrients. The aim of this Bachelor thesis is to summarize the currently available data on nutrigenetic interactions involving carbohydrate intake and, at the same time, affecting risk of type 2 diabetes manifestation.