Impact of the smoking ban on food and beverages services sector sales in the Czech Republic
Důsledek zákazu kouření na tržby sektoru stravování a pohostinství v České republice
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/109242Identifikátory
SIS: 203350
Kolekce
- Kvalifikační práce [17123]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Chadimová, Kateřina
Fakulta / součást
Fakulta sociálních věd
Obor
Ekonomie a finance
Katedra / ústav / klinika
Institut ekonomických studií
Datum obhajoby
9. 9. 2019
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Důsledek zákazu kouření na tržby sektoru stravování a pohostinství v České republice Tomáš Mitro Cílem této práce je určit, jestli zákaz kouření zaveden v květnu 2017 měl dopad na tržby sektoru stravování a pohostinství v České republice. Na tento účel jsou sestrojeny tři regresní modely na dvě kritéria výsledků, kde je pozorována statistická signifikance zákazu kouření. Ve dvou ze tří modelech není nalezen žádný signifikantní efekt, zatímco v jednom modelu je nalezen kladný efekt. Tento kladný efekt je ale možné považovat za součást efektu EET, které bylo zavedeno půl roky před zavedením zákazu kouření. Tato práce proto dokáže jednoznačně říct, že zákaz kouření neměl negativní efekt na tržby sektoru stravování a pohostinství.
Impact of the smoking ban on food and beverages services sector sales in the Czech Republic Tomáš Mitro The aim of this thesis is to determine whether the smoking ban implemented in May 2017 has had any impact on sales in Czech Republic's food and beverages services sector. This is done by constructing three different regression models on two outcome measures in order to examine the statistical significance of the smoking ban in these models. In two of the three models, the smoking ban shows no significant effect, while in one model it shows a positive effect. The positive effect, however, is argued to be partly due to the implementation of EET half a year prior to implementation of the smoking ban. This thesis can therefore definitely conclude no adverse effect of the smoking ban on sales in food and beverages services sector.