Zobrazit minimální záznam

Consumption of fruits and vegetables among pupils of younger and older school age in Milovice
dc.contributor.advisorVáchová, Alena
dc.creatorHodonská, Eva
dc.date.accessioned2019-09-26T11:30:41Z
dc.date.available2019-09-26T11:30:41Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/108900
dc.description.abstractThe aim of this bachelor thesis paper was to investigate the overall awareness of pupils from the 3rd - 5th grade from a selected primary school in Milovice. The secondary objectives monitored whether fruit and vegetables are a daily part of the target group's diet, at the same time whether the pupils actually eat fruit and vegetables received during recess and lunch breaks. Another research goal was to address the benefits of Fruit and Vegetables in schools project. The theoretical part is devoted to healthy nutrition. It describes the functions of the main nutrients, there is emphasis on accessory nutrients, especially on vitamins, fibers and antioxidants, which emphasizes the necessity of eating fruit and vegetables. Part of the theoretical part is also the issue of nutrition of children and the short discussion on the project Fruit and Vegetables in Schools. At the same time, a chapter on the digestive tract has been included, as it is here that digestion and absorption of substances from food occurs. Given the target group, the paper states the nutritional recommendations for citizens of the Czech Republic with a focus on school aged children. The aim of the practical part of this thesis was to map out the consumption of fruit and vegetables in the 3rd - 5th grade in accordance with the...en_US
dc.description.abstractCílem této bakalářské práce bylo zjistit celkovou informovanost žáků 3. - 5. ročníku vybrané základní školy v Milovicích. Dílčí cíle sledovaly, zda je ovoce a zelenina každodenní součástí jídelníčků dané cílové skupiny, zároveň, zda žáci skutečně konzumují ovoce a zeleninu obdržené v rámci svačiny a oběda. Další výzkumný cíl se zabýval přínosem projektu Ovoce a zelenina do škol. Teoretická část práce se věnuje zdravé výživě. Jsou v ní popsány funkce hlavních živin, důraz je kladen na živiny akcesorní, zvláště pak na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které jsou důvodem nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny. Součástí teoretické části je i problematika výživy dětí a krátké pojednání o projektu Ovoce a zelenina do škol. Zároveň byla zařazena kapitola o trávicím traktu, neboť právě zde dochází k trávení a vstřebávání látek z potravy. Vzhledem k cílové skupině jsou uvedena výživová doporučení pro občany ČR se zaměřením na děti školního věku. Cílem praktické části této bakalářské práce bylo zmapování konzumace ovoce a zeleniny ve 3. - 5. ročníku v souladu se stanovenými výzkumnými cíli. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením v písemné formě. Celkem se výzkumu zúčastnilo 314 respondentů ze 3. - 5. tříd. Zjistili jsme, že informovanost respondentů o přínosu ovoce a zeleniny pro lidské zdraví je velmi...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.subjectOvocecs_CZ
dc.subjectzeleninacs_CZ
dc.subjectděti školního věkucs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectvýživová doporučenícs_CZ
dc.subjectzdravá stravacs_CZ
dc.subjecttukycs_CZ
dc.subjectcukrycs_CZ
dc.subjectbílkovinycs_CZ
dc.subjectvitamínycs_CZ
dc.subjectvlákninacs_CZ
dc.subjectantioxidantycs_CZ
dc.subjectFruiten_US
dc.subjectvegetablesen_US
dc.subjectschool aged childrenen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectrecommended nutritionen_US
dc.subjecthealthy dieten_US
dc.subjectfaten_US
dc.subjectsugarsen_US
dc.subjectproteinsen_US
dc.subjectvitaminsen_US
dc.subjectfibersen_US
dc.subjectantioxidantsen_US
dc.titleKonzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicíchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-09-03
dc.description.departmentKatedra pedagogikycs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId214612
dc.title.translatedConsumption of fruits and vegetables among pupils of younger and older school age in Miloviceen_US
dc.contributor.refereeHanušová, Jaroslava
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání - Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
thesis.degree.disciplineBiology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Health Educationen_US
thesis.degree.programSpecialization in Educationen_US
thesis.degree.programSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra pedagogikycs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologie, geologie a environmentalistika se zaměřením na vzdělávání - Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
uk.degree-discipline.enBiology, Geology and Environmental Studies Oriented at Education - Health Educationen_US
uk.degree-program.csSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.degree-program.enSpecialization in Educationen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csCílem této bakalářské práce bylo zjistit celkovou informovanost žáků 3. - 5. ročníku vybrané základní školy v Milovicích. Dílčí cíle sledovaly, zda je ovoce a zelenina každodenní součástí jídelníčků dané cílové skupiny, zároveň, zda žáci skutečně konzumují ovoce a zeleninu obdržené v rámci svačiny a oběda. Další výzkumný cíl se zabýval přínosem projektu Ovoce a zelenina do škol. Teoretická část práce se věnuje zdravé výživě. Jsou v ní popsány funkce hlavních živin, důraz je kladen na živiny akcesorní, zvláště pak na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které jsou důvodem nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny. Součástí teoretické části je i problematika výživy dětí a krátké pojednání o projektu Ovoce a zelenina do škol. Zároveň byla zařazena kapitola o trávicím traktu, neboť právě zde dochází k trávení a vstřebávání látek z potravy. Vzhledem k cílové skupině jsou uvedena výživová doporučení pro občany ČR se zaměřením na děti školního věku. Cílem praktické části této bakalářské práce bylo zmapování konzumace ovoce a zeleniny ve 3. - 5. ročníku v souladu se stanovenými výzkumnými cíli. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením v písemné formě. Celkem se výzkumu zúčastnilo 314 respondentů ze 3. - 5. tříd. Zjistili jsme, že informovanost respondentů o přínosu ovoce a zeleniny pro lidské zdraví je velmi...cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this bachelor thesis paper was to investigate the overall awareness of pupils from the 3rd - 5th grade from a selected primary school in Milovice. The secondary objectives monitored whether fruit and vegetables are a daily part of the target group's diet, at the same time whether the pupils actually eat fruit and vegetables received during recess and lunch breaks. Another research goal was to address the benefits of Fruit and Vegetables in schools project. The theoretical part is devoted to healthy nutrition. It describes the functions of the main nutrients, there is emphasis on accessory nutrients, especially on vitamins, fibers and antioxidants, which emphasizes the necessity of eating fruit and vegetables. Part of the theoretical part is also the issue of nutrition of children and the short discussion on the project Fruit and Vegetables in Schools. At the same time, a chapter on the digestive tract has been included, as it is here that digestion and absorption of substances from food occurs. Given the target group, the paper states the nutritional recommendations for citizens of the Czech Republic with a focus on school aged children. The aim of the practical part of this thesis was to map out the consumption of fruit and vegetables in the 3rd - 5th grade in accordance with the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra pedagogikycs_CZ
thesis.grade.code3


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV