Školní stravování žáků 2. stupně základní školy - Plzeňský kraj
Boarding of second grade elementary schools in Pilsen region
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/108844Identifikátory
SIS: 190561
Kolekce
- Kvalifikační práce [18635]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Hanušová, Jaroslava
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy pedagogika - výchova ke zdraví
Katedra / ústav / klinika
Katedra pedagogiky
Datum obhajoby
3. 9. 2019
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
výživa ve škole, stravovací návyky, zdravé stravování, preventivní programy, zdravý životní styl, Zdraví 2020Klíčová slova (anglicky)
nutrition at school, eating habits, healthy eating, preventive programs, healthy lifestyle, Health 2020Diplomová práce se zabývá stravovacími návyky žáků 2. stupně základní školy nacházející se v Plzeňském kraji. Výsledky výzkumu jsou zhodnoceny z hlediska zdravého stravování žáků. Stravovací návyky dětí ve školním prostředí silně ovlivňuje několik determinant, které jsou v práci rozebrány. Cílem práce bylo zmapovat stravovací návyky dětí na 2. stupni ZŠ a na základě tohoto šetření navrhnout možnosti, které by mohla škola využít k podpoře zdravého školního stravování u svých žáků a celkově tak zapůsobit na zdravý životní styl. Teoretický úvod práce se zaměřuje na postoj státu k ochraně a podpoře zdraví a prevenci nemocí skrze základní dokument Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevenci nemocí Zdraví 2020. Důraz je přitom kladen na postoj státu ke zdravému školnímu stravování skrze zákony, vyhlášky, normy a rozpracované akční plány Národní strategie Zdraví 2020. Vize a strategické cíle výše uvedeného prostupují do školního prostředí skrze podporu programů a projektů a skrze výchovu žáků ke zdraví a zdravému stravování. V praktické části diplomové práce je dotazníkovým šetřením zjišťováno školní stravování žáků 2. stupně základní školy. Chceme-li ve školním prostředí zlepšit stravování žáků, je nutné na základě aktuálního stavu navrhnout vhodné metody rozvoje zdravého školního stravování....
The diploma thesis deals with eating habits of pupils of the 2nd grade of elementary school located in the Pilsen region. The results of the research are evaluated in terms of healthy diet of pupils. The eating habits of children in the school environment are strongly influenced by several determinantsthat are discussed in the work. The aim of the thesis was to map the eating habits of children at the second grade of elementary school and to suggest possibilities that the school could use to support healthy school meals for its pupils and thus to influence the healthy lifestyle. The theoretical part of the thesis focuses on the state's attitude to the protection and promotion of health and disease prevention through the basic document Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevenci nemocí Zdraví 2020. Emphasis is placed on the state's attitude to healthy school meals through laws, decrees, standards and elaborated the national strategy. The vision and strategic objectives of the above pass into the school environment through the support of programs and projects and through the education of pupils to health and healthy eating. In the practical part of the thesis, the questionnaire survey investigates school meals for pupils of the second grade of elementary school. If we want to improve the...