Alternativní směry stravování a jejich vnímání lidmi ve věku 18-27
Alternative eating habbits and their perception by people aged 18-27
bakalářská práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/107764/thumbnail.png?sequence=8&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/107764Identifikátory
SIS: 204242
Kolekce
- Kvalifikační práce [4536]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Chrpová, Diana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
19. 6. 2019
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Alternativní způsoby stravování, výživa, zdraví, životní stylKlíčová slova (anglicky)
Alternative eating habbits, nutrition, health, lifestyleJméno: Kordíková Ivana Vedoucí práce: PhDr. Tamara Starnovská Oponent práce: Mgr. Ing. Diana Chrpová, Ph.D. Abstrakt Bakalářská práce se zaměřuje na alternativní způsoby stravování a jejich vnímání mezi mladými lidmi ve věku 18-27 let. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a část praktickou. V úvodu teoretické části jsou uvedeny základní složky potravy, které by měla racionální strava obsahovat. Hlavní část pak tvoří vymezení pojmu alternativní směry stravování a stručný popis jednotlivých alternativních způsobů stravování. Kromě obecných informací uvádí i jejich pozitivní či negativní zdravotní hlediska. Praktická část je vypracována pomocí anonymního dotazníkového šetření. U respondentů zde byly zjištěny nejen jejich znalosti, popřípadě zkušenosti s alternativním stravováním, ale i jejich vztah k výživě. Získané informace jsou vypracovány v podobě výsečových grafů s následným komentářem. Cílem práce bylo zaměřit se na benefity a zdravotní rizika, která alternativní stravování přináší, a dále zjistit, zda mladé lidi alternativní stravování zajímá, jak ho vnímají a také na jejich osobní zkušenosti s tímto způsobem stravování. Klíčová slova: Alternativní způsoby stravování, výživa, zdraví, životní styl
Name: Kordíková Ivana Supervisor: PhDr. Tamara Starnovská Opponent: Mgr. Ing. Diana Chrpová, Ph.D. Title of bachelor thesis: Alternative eating habbits and thein perception by people agend 18-27 Abstract The bachelor thesis is focused on alternative diets and their perception among young people aged between 18-27. The thesis is divided into two parts, a theoretical part and a practical part. In the beginning of the theoretical part, it presents basic components of nutrition that rational diet should contain, and each component is described individually. The Main section of the theoretical part consists of setting the definition of alternative ways of eating habits and each alternative eating habit is briefly described. In addition to the general information, it also lists their positive or negative health aspects. The practical part was prepared using an anonymous survey. The respondents were questioned not only about their knowledge and experience with alternative diets but also about their relationship with nutrition. The obtained data is graphically presented by pie chart followed by subsequent commentary. The aim of the work was to focus on the benefits and health risks of alternative eating habits, additionally to investigate whether young people are interested in alternative eating habits, how they...