Dietní systém z pohledu makronutrientů a mikronutrientů
Diet system from the perspective of macronutrients and micronutrients
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/106868Identifiers
Study Information System: 204230
Collections
- Kvalifikační práce [4458]
Author
Advisor
Referee
Starnovská, Tamara
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Dietitian with Specialization
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
7. 6. 2019
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
Dietní systém, Makronutrienty, Mikronutrienty, Výživová doporučeníKeywords (English)
Dietary system, Macronutrients, Micronutrients, Dietary recommendationsCíle práce: Neintervenční observační studie si kladla za cíl zmapovat zastoupení makronutrientů a vybraných mikronutrientů v týdenních jídelníčcích diet šetřící a racionální, dietních systémů zdravotnických zařízení České republiky. Získané hodnoty porovnat s doporučenými výživovými dávkami pro zdravou populaci České republiky, uvedených v publikaci "Referenční hodnoty pro příjem živin" a zhodnotit, zda obě diety plní tyto doporučení. Metody: Zdrojovými daty diplomové práce byly jídelní lístky s recepturami a normami, diet šetřící a racionální, za období jednoho týdne. Z těchto dat byly následně pomocí programu Nutriservis PROFESIONAL stanoveny obsahy sledovaných makronutrientů a vybraných mikronutrientů v denních jídelníčcích. Výsledky: Do výzkumu bylo zařazeno 10 vybraných zdravotnických zařízení z 6 krajů ČR. Ze získaných dat, bylo zjištěno v dietách šetřící a racionální, nedostatečné zastoupení vlákniny, špatný poměr a tím i množství jednotlivých nenasycených a nasycených mastných kyselin, vysoké množství sodíku, vyšší obsah monosacharidů a disacharidů a nedostatek vitamínu D. Ostatní zkoumané nutrienty vycházely v souladu s doporučením. Závěr: Dietní systém ve zdravotnických zařízeních má stále svůj význam. Obsah nutrientů ve zkoumaných dietách ukázal na některé nedostatky, které by měly být...
The aim of the thesis: The aim of this observational study of non-interventional nature, was to map the representation of macronutrients and selected micronutrients in the menus served to patients suffering of gastritis as well as other nutrition diets. Additionally, to research and review the dietary systems in healthcare facilities of the Czech Republic, in order to compare the obtained data with recommended nutritional intakes, as recommended/stated in the issue "Reference Values for Nutrition Intake". The purpose is to evaluate, whether both types of the diets follow the recommended values. Methodology: The source of the data for this thesis were the menus distributed to patients following the recommendations of norms related to gastritis and rational nutrition diets for the period of one week. By applying the "Nutriservis PROFESIONAL software" the content of studied macronutrients and selected micronutrients in the daily menus was determined in the collected data. Results: Ten selected healthcare facilities from six regions in the Czech Republic participated in the research. It was determined from the obtained data, that insufficient presence of fiber, wrong balance, as well as the amount of unsaturated and saturated fatty acids along with high amount of sodium were the key malpractices,...