Zobrazit minimální záznam

The role of a diet in the prevention and treatment of cardiovascular diseases and evaluation of eating habits of patients with heart attack
dc.contributor.advisorTůmová, Eva
dc.creatorJakešová, Andrea
dc.date.accessioned2019-02-05T15:48:18Z
dc.date.available2019-02-05T15:48:18Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/104722
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá úlohou výživy vprevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění. V teoretické části jsou popsány základní poznatky o kardiovaskulárních onemocněních, jejich výskytu, rizikových faktorech a významu výživy v jejich prevenci a léčbě. V teoretické části je podrobně popsán efekt příjmu sacharidů, vlákniny, glykemického indexu potravin, příjmu tuků a jejich složení, minerálních látek, alkoholu akávy. Dále je popsán význam výživy vpřípadě, kdy se kardiovaskulární onemocnění či jejich komplikace již rozvinou. Výzkumná část je věnována průzkumu stravovacích zvyklostí pacientů, kteří již prodělali akutní infarkt myokardu. Cílem výzkumné části je zjistit, zda pacienti dodržují aktuální doporučení pro prevenci a léčbu KVO, případně v jakých bodech se skutečné stravování těchto pacientů liší od doporučení. Sběr dat byl realizován pomocí dotazníku, který byl vyplňován během rozhovoru s vybranými pacienty. Získaná data byla zaznamenána formou grafů. Informace byly získány od 65 pacientů. Zjistila jsem, že pacienti hospitalizováni pro akutní infarkt myokardu nemají dostatek znalostí pro sestavení vyváženého jídelníčku, nebo výživová doporučení porušují vědomě. Problematický je zejména výběr tuků, nevyvážené složení jídelníčku, častá konzumace příliš tučných a sladkých potravin a také...cs_CZ
dc.description.abstractThis diploma thesis deals with the role of nutrition in the prevention and treatment of cardiovascular diseases. The theoretical part describes basic knowledge about cardiovascular diseases, prevalence, risk factors and the importance of nutrition in their prevention and treatment. The theoretical part describes in detail the effect of intake of carbohydrates, fiber, describes the role of glycemic index of foods, fat intake and their chemical composition, minerals, alcohol and coffee. One part of the theoretical part also describes the role of nutrition in the treatment. The research part is devoted to the dietary habits of patients who have already had an acute myocardial infarction. The aim of the research is to find out whether patients follow current recommendations for the prevention and treatment of CVD, or how the actual diets of these patients differ from recommendations. The data were collected using a questionnaire filled in during interviews with selected patients. It was found out that patients hospitalized for acute myocardial infarction have insufficient knowledge to build a balanced diet, or that nutritional recommendations are consciously violated. Problematic is especially the choice of fats, the unbalanced composition of the diet, the frequent consumption of too fat and sweet...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectkardiovaskulární onemocněnícs_CZ
dc.subjectinfarkt myokarducs_CZ
dc.subjectcardiovascular diseasesen_US
dc.subjectmyocardial infarctionen_US
dc.titleVýznam výživy v léčbě a prevenci kardiovaskulárního onemocnění a hodnocení stravovacích zvyklostí u pacientů s infarktem myokarducs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-01-15
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId196995
dc.title.translatedThe role of a diet in the prevention and treatment of cardiovascular diseases and evaluation of eating habits of patients with heart attacken_US
dc.contributor.refereeŠišková, Ivana
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato diplomová práce se zabývá úlohou výživy vprevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění. V teoretické části jsou popsány základní poznatky o kardiovaskulárních onemocněních, jejich výskytu, rizikových faktorech a významu výživy v jejich prevenci a léčbě. V teoretické části je podrobně popsán efekt příjmu sacharidů, vlákniny, glykemického indexu potravin, příjmu tuků a jejich složení, minerálních látek, alkoholu akávy. Dále je popsán význam výživy vpřípadě, kdy se kardiovaskulární onemocnění či jejich komplikace již rozvinou. Výzkumná část je věnována průzkumu stravovacích zvyklostí pacientů, kteří již prodělali akutní infarkt myokardu. Cílem výzkumné části je zjistit, zda pacienti dodržují aktuální doporučení pro prevenci a léčbu KVO, případně v jakých bodech se skutečné stravování těchto pacientů liší od doporučení. Sběr dat byl realizován pomocí dotazníku, který byl vyplňován během rozhovoru s vybranými pacienty. Získaná data byla zaznamenána formou grafů. Informace byly získány od 65 pacientů. Zjistila jsem, že pacienti hospitalizováni pro akutní infarkt myokardu nemají dostatek znalostí pro sestavení vyváženého jídelníčku, nebo výživová doporučení porušují vědomě. Problematický je zejména výběr tuků, nevyvážené složení jídelníčku, častá konzumace příliš tučných a sladkých potravin a také...cs_CZ
uk.abstract.enThis diploma thesis deals with the role of nutrition in the prevention and treatment of cardiovascular diseases. The theoretical part describes basic knowledge about cardiovascular diseases, prevalence, risk factors and the importance of nutrition in their prevention and treatment. The theoretical part describes in detail the effect of intake of carbohydrates, fiber, describes the role of glycemic index of foods, fat intake and their chemical composition, minerals, alcohol and coffee. One part of the theoretical part also describes the role of nutrition in the treatment. The research part is devoted to the dietary habits of patients who have already had an acute myocardial infarction. The aim of the research is to find out whether patients follow current recommendations for the prevention and treatment of CVD, or how the actual diets of these patients differ from recommendations. The data were collected using a questionnaire filled in during interviews with selected patients. It was found out that patients hospitalized for acute myocardial infarction have insufficient knowledge to build a balanced diet, or that nutritional recommendations are consciously violated. Problematic is especially the choice of fats, the unbalanced composition of the diet, the frequent consumption of too fat and sweet...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code1


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV