Stravovací návyky při dlouhém triatlonu
Dietary habits during long triathlon
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/101226Identifiers
Study Information System: 178429
Collections
- Kvalifikační práce [8434]
Author
Advisor
Referee
Coufalová, Klára
Faculty / Institute
Faculty of Physical Education and Sport
Discipline
Physical Education and Sport
Department
Information is unavailable
Date of defense
6. 9. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
výživa, triatlon, jídelníček, doplňky stravy. závod, anketaKeywords (English)
nutrition, triathlon, diet, food supplements, race, surveyNázev: Stravovací návyky při dlouhém triatlonu Cíle: Hlavním cílem této práce je vypracování tří možných jídelníčků z výrobků tří vybraných firem nabízejících sportovní výživu. Dalším cílem je zjištění stravovacích návyků triatletů během závodů v dlouhém triatlonu. Metody: Zjišťování stravovacích návyků triatletů jsme realizovali prostřednictvím ankety. Ankety se zúčastnilo 11 triatletů s různou výkonností. Zjišťovali jsme především množství přijatých kJ, sacharidů a ml tekutin během závodu, průměr přijatých kJ, sacharidů a ml tekutin za 1 hodinu závodu, průměr přijatých sacharidů na 1 kg hmotnosti závodníka za 1 hodinu závodu a následně porovnávali s doporučovanými hodnotami. Dle doporučených hodnot a výrobků vybraných firem jsme sestavili tři jídelníčky s časovým harmonogramem tak, aby vyhovovaly sportovcům, kteří mají hmotnost 80 kg a závod zvládnou za 5 hodin. Výsledky: Doporučené hodnoty přijatých kJ splnili 2 závodníci, 5 závodníků hodnoty překročilo a 4 závodníci hodnot nedosáhli. Doporučené hodnoty přijatých sacharidů splnili 4 závodníci, 2 závodníci hodnoty překročili a 5 závodníků hodnot nedosáhlo. Dva nejrychlejší závodníci hodnoty překročili, naopak dva nejpomalejší závodníci hodnot nedosáhli. Při splnění doporučeného množství přijatých sacharidů ve vytvořených jídelníčcích se podařilo...
Title: Dietary Habits during Long Triathlon Objectives: The main objective of this thesis is to prepare alternative diets from three selected manufacturers offering sports nutrition. Another objective was to ascertain the eating habits of triathletes during race in long triathlon, and their comparison. Methods: We carried out determination of the eating habits of triathletes via a survey. Eleven triathletes on various performance levels participated in the survey. We ascertained in particular the amount of kJ, carbohydrates and volume of liquids intake during a race, the average of kJ, carbohydrates and volume of liquids intake per 1 hour of the race, the average of carbohydrates intake per 1 kg of the racer weight and 1 hour of the race, and then we compared these data with the recommended values. According to the recommended values and products of selected manufacturers, we prepared three diets with a schedule so that they suited sportsmen of 80 kg in weight who can finish the race under 5 hours. Results: 2 racers complied with the recommended values of kJ intake, 5 racers exceeded these values and 4 racers did not reach the values. 4 racers complied with the recommended values of carbohydrates intake, whereas 2 racers exceeded these values and 5 racers did not reach the values. The two fastest...