Výživa seniorů ve vybraných zařízeních sociálních služeb Královéhradeckého kraje
Nutrition of seniors in selected facilities of the social services of the Hradec Kralove Region
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/100856Identifikátory
SIS: 196992
Kolekce
- Kvalifikační práce [4497]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Psutka, Jan
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
28. 8. 2018
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
výživa, senior, Královéhradecký krajKlíčová slova (anglicky)
nutrition, senior, Kralovehradecky regionDiplomová práce pojednává o výživě seniorů ve vybraných zařízeních sociálních služeb Královéhradeckého kraje. Cílem práce je zjistit, jaká strava je klientům sociálních služeb podávaná, jak po stránce kvalitativní, tak po stránce kvantitativní. To bylo ověřeno pomocí sedmidenního odběru celodenní stravy, u které byla provedena laboratorní analýza nutričního složení stravy. Dále bylo provedeno hodnocení pestrosti stravy na základě sledování jídelního lístku po dobu jednoho měsíce. Pouze za neopakující se potraviny a pokrmy bylo přidělováno bodové ohodnocení. Vyhodnocení bylo provedeno na základě koeficientu pestrosti stravy. Diplomová práce se dále zabývá reálnou konzumací podávané stravy klienty v zařízeních sociálních služeb. U klientů bylo provedeno dotazníkové šetření Mini Nutritional Assessment short form a záznam pohybové aktivity. Klíčová slova: výživa, senior, Královéhradecký kraj
The thesis deals with seniors' diet in selected social services facilities of the Kralovehradecky region. The main aim of this project is to establish what kind of diet from a quantitative and qualitative point of view is served to the clients of these social services facilities. This was accomplished by collecting and subsequently analyzing in the lab all meals served daily for the duration of 7 days. Furthermore, there was an evaluation of the variety of food conducted. This evaluation was accomplished by observing the menu for a period of one month. Points were awarded only for non-repetitive foods and meals. The evaluation was based on the dietary diversity coefficient. This Diploma project also deals with clients' actual consumption of the served food in social services facilities. There was a client survey conducted, namely, the Mini Nutritional Assessment short form. This was done along with recording the clients' physical activity. Key words: nutrition, senior, Kralovehradecky region