Show simple item record

An analysis of simple carbohydrate content in fruit as a means of data verification for use in clinical practice
dc.contributor.advisorStarnovská, Tamara
dc.creatorEliášová, Marie
dc.date.accessioned2018-09-18T07:54:07Z
dc.date.available2018-09-18T07:54:07Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/99822
dc.description.abstractsoučasné době se zvyšuje výskyt onemocnění souvisejících s sacharidů, jako jsou diabetes mellitus, obezita, metabolický syndrom, apod. Nedílnou součástí terapie těchto onemocnění je léčebná výživa, v pacientům doporučován příjem ovoce. Nicméně toto obecné doporučení nepřihlíží k a skladbě sacharidů mezi jednotlivými druhy ovoce. Jelikož právě příjem jednoduchých sacharidů ve stravě může mít u zmíněných onemocnění závažné zdravotní důsledky, bylo by vhodné na základě obsahu a skladby jednoduchých sacharidů vytipovat vhodné a nevhodné druhy ovoce, a tak vytvořit či blíže specifikovat doporučení pro příjem ovoce u zmíněných onemocnění. Jedním z veřejně dostupných zdrojů údajů o obsahu a skladbě sacharidů v ovoci je Databáze složení potravin ČR, nicméně použitelnost zde uvedených údajů pro tvorbu doporučení je vázáno na ověření jejich platnosti. Účinným nástrojem pro ověření validity těchto údajů je různých ovoce nezávislou chemickou analýzou a ověřit, zda existuje shoda mezi databázovými údaji a hodnotami reálných vzorků. Druhým cílem práce bylo interpretovat výstupy získané analýzy a navrhnout jejich využití v klinické praxi k tvorbě konkrétních doporučení pro příjem jednotlivých druhů ovoce u onemocnění souvisejících s metabolismem sacharidů. Praktická část práce byla koncipována jako chemická analýza 30...cs_CZ
dc.description.abstractIntroduction: Nowadays an occurrence of diseases related to carbohydrate metabolism, such as diabetes mellitus, obesity, metabolic syndrome or cardiovascular diseases, is rising. The medical nutrition which is an integral part of the therapy of these diseases includes a recommendation of fruit intake. Nevertheless, this recommendation does not take into account differences in carbohydrate content and composition in various fruit species. The simple carbohydrate intake by patients with the mentioned diseases can have serious medical consequences and therefore, it would be appropriate to make a selection of suitable and unsuitable fruit species based on their carbohydrate content and composition. With such knowledge it would be possible to create or specify recommendations for fruit intake for the mentioned diseases. The data of carbohydrate content and composition in fruit are publicly available in Czech Food Composition Database, nevertheless, these data should not be used to make recommendations until their validity is checked. An independent chemical analysis is an effective tool for verification of the data validity. Objectives: The first objective of this thesis was to perform an independent chemical analysis of various fruit species to characterize their simple carbohydrates and assess,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectcarbohydrate metabolismen_US
dc.subjectchemical analysisen_US
dc.subjectfructoseen_US
dc.subjectfructose-glucose ratioen_US
dc.subjectglucoseen_US
dc.subjectdisease related to carbohydrate metabolismen_US
dc.subjectfruktózacs_CZ
dc.subjectglukózacs_CZ
dc.subjectchemická analýzacs_CZ
dc.subjectmetabolismus sacharidůcs_CZ
dc.subjectonemocnění související s metabolismem sacharidůcs_CZ
dc.subjectpoměr fruktózy a glukózycs_CZ
dc.titleAnalýza obsahu jednoduchých sacharidů v ovoci jako prostředek ověření databázových údajů pro využití v klinické praxics_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-06-25
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId193598
dc.title.translatedAn analysis of simple carbohydrate content in fruit as a means of data verification for use in clinical practiceen_US
dc.contributor.refereeVyhnánková, Ivana
dc.identifier.aleph002193028
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.cssoučasné době se zvyšuje výskyt onemocnění souvisejících s sacharidů, jako jsou diabetes mellitus, obezita, metabolický syndrom, apod. Nedílnou součástí terapie těchto onemocnění je léčebná výživa, v pacientům doporučován příjem ovoce. Nicméně toto obecné doporučení nepřihlíží k a skladbě sacharidů mezi jednotlivými druhy ovoce. Jelikož právě příjem jednoduchých sacharidů ve stravě může mít u zmíněných onemocnění závažné zdravotní důsledky, bylo by vhodné na základě obsahu a skladby jednoduchých sacharidů vytipovat vhodné a nevhodné druhy ovoce, a tak vytvořit či blíže specifikovat doporučení pro příjem ovoce u zmíněných onemocnění. Jedním z veřejně dostupných zdrojů údajů o obsahu a skladbě sacharidů v ovoci je Databáze složení potravin ČR, nicméně použitelnost zde uvedených údajů pro tvorbu doporučení je vázáno na ověření jejich platnosti. Účinným nástrojem pro ověření validity těchto údajů je různých ovoce nezávislou chemickou analýzou a ověřit, zda existuje shoda mezi databázovými údaji a hodnotami reálných vzorků. Druhým cílem práce bylo interpretovat výstupy získané analýzy a navrhnout jejich využití v klinické praxi k tvorbě konkrétních doporučení pro příjem jednotlivých druhů ovoce u onemocnění souvisejících s metabolismem sacharidů. Praktická část práce byla koncipována jako chemická analýza 30...cs_CZ
uk.abstract.enIntroduction: Nowadays an occurrence of diseases related to carbohydrate metabolism, such as diabetes mellitus, obesity, metabolic syndrome or cardiovascular diseases, is rising. The medical nutrition which is an integral part of the therapy of these diseases includes a recommendation of fruit intake. Nevertheless, this recommendation does not take into account differences in carbohydrate content and composition in various fruit species. The simple carbohydrate intake by patients with the mentioned diseases can have serious medical consequences and therefore, it would be appropriate to make a selection of suitable and unsuitable fruit species based on their carbohydrate content and composition. With such knowledge it would be possible to create or specify recommendations for fruit intake for the mentioned diseases. The data of carbohydrate content and composition in fruit are publicly available in Czech Food Composition Database, nevertheless, these data should not be used to make recommendations until their validity is checked. An independent chemical analysis is an effective tool for verification of the data validity. Objectives: The first objective of this thesis was to perform an independent chemical analysis of various fruit species to characterize their simple carbohydrates and assess,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.identifier.lisID990021930280106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV