Show simple item record

Content of macronutrients and salt in the nutrition of toddlers
dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.creatorRadomská, Věra
dc.date.accessioned2018-09-18T08:17:01Z
dc.date.available2018-09-18T08:17:01Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/99465
dc.description.abstractTato diplomová práce je zaměřena na obsah makronutrientů a soli ve výživě batolat. V teoretické části se zabývám charakteristikou batolecího věku, ve které popisuji fyziologický a psychosociální vývoj batolete. Dále se zaměřuji na podrobný rozbor jednotlivých složek zdravé výživy, pitný režim a na technologické postupy při přípravě pokrmů. Charakterizuji správné a nesprávné stravovací návyky u batolat. V této kapitole zdůrazňuji i velký vliv rodiny na osvojení si správných stravovacích návyků. Cílem výzkumné části je zjistit, jaká je úroveň znalostí rodičů o zdravé výživě batolat, druhým cílem je zjistit na základě programu Nutriservis Professional příjem makronutrientů a soli v jednotlivých dnech a čtyřdenním průměru. Jako třetí cíl jsem si stanovila porovnat výsledky o přísunu makronutrientů a soli s doporučením DACH, závaznými pro ČR. Čtvrtým cílem je vypracovat na základě vyhodnocení výsledků doporučení pro rodiče pro stravování batolat. K realizaci výzkumné části byly použity metody kvantitativního a kvalitativního výzkumu. První část výzkum byla provedena formou dotazníkového šetření. Druhá část byla realizována písemným zaznamenáváním každého jídla po dobu 4 dnů u 52 batolat. Získané záznamy stravy jsem následně zpracovala pomocí programu Nutriservis Professional. Zjištěné hodnoty příjmu...cs_CZ
dc.description.abstractThe present diploma thesis is engaged in the content of macronutrients and salt in the diet of toddlers. The theoretical part examines the characteristics of the toddler age, delineating the physiological and psychosocial development of toddlers. In addition, the theoretical part analyses in detail the individual components of a healthy diet, fluid intake and technological procedures of meal preparation. The theoretical part further provides the characterization of correct and incorrect eating habits. The objective of the research part is to determine the knowledge level of parents with respect to a healthy diet of toddlers; another objective is to ascertain the intake of macronutrients and salt on individual days and a four-day average, based on the programme Nutriservis Professional. The third objective is to compare results relating the intake of macronutrients and salt with DACH recommendations, binding in the Czech Republic. On the basis of the evaluation of our results, as the fourth objective, recommendations for parents as to the diet of toddlers will be prepared. The research part was completed under the application of quantitative and qualitative research methods. The first part of the research was conducted by form of a questionnaire survey. The other part was carried out by making...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjecteating habitsen_US
dc.subjectkitchen salten_US
dc.subjectmacronutrientsen_US
dc.subjectstravovací zvyklostics_CZ
dc.subjectkuchyňská sůlcs_CZ
dc.subjectmakronutrientycs_CZ
dc.titleObsah makronutrientů a soli ve výživě batolatcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-06-19
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId193592
dc.title.translatedContent of macronutrients and salt in the nutrition of toddlersen_US
dc.contributor.refereeStránský, Miroslav
dc.identifier.aleph002192260
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato diplomová práce je zaměřena na obsah makronutrientů a soli ve výživě batolat. V teoretické části se zabývám charakteristikou batolecího věku, ve které popisuji fyziologický a psychosociální vývoj batolete. Dále se zaměřuji na podrobný rozbor jednotlivých složek zdravé výživy, pitný režim a na technologické postupy při přípravě pokrmů. Charakterizuji správné a nesprávné stravovací návyky u batolat. V této kapitole zdůrazňuji i velký vliv rodiny na osvojení si správných stravovacích návyků. Cílem výzkumné části je zjistit, jaká je úroveň znalostí rodičů o zdravé výživě batolat, druhým cílem je zjistit na základě programu Nutriservis Professional příjem makronutrientů a soli v jednotlivých dnech a čtyřdenním průměru. Jako třetí cíl jsem si stanovila porovnat výsledky o přísunu makronutrientů a soli s doporučením DACH, závaznými pro ČR. Čtvrtým cílem je vypracovat na základě vyhodnocení výsledků doporučení pro rodiče pro stravování batolat. K realizaci výzkumné části byly použity metody kvantitativního a kvalitativního výzkumu. První část výzkum byla provedena formou dotazníkového šetření. Druhá část byla realizována písemným zaznamenáváním každého jídla po dobu 4 dnů u 52 batolat. Získané záznamy stravy jsem následně zpracovala pomocí programu Nutriservis Professional. Zjištěné hodnoty příjmu...cs_CZ
uk.abstract.enThe present diploma thesis is engaged in the content of macronutrients and salt in the diet of toddlers. The theoretical part examines the characteristics of the toddler age, delineating the physiological and psychosocial development of toddlers. In addition, the theoretical part analyses in detail the individual components of a healthy diet, fluid intake and technological procedures of meal preparation. The theoretical part further provides the characterization of correct and incorrect eating habits. The objective of the research part is to determine the knowledge level of parents with respect to a healthy diet of toddlers; another objective is to ascertain the intake of macronutrients and salt on individual days and a four-day average, based on the programme Nutriservis Professional. The third objective is to compare results relating the intake of macronutrients and salt with DACH recommendations, binding in the Czech Republic. On the basis of the evaluation of our results, as the fourth objective, recommendations for parents as to the diet of toddlers will be prepared. The research part was completed under the application of quantitative and qualitative research methods. The first part of the research was conducted by form of a questionnaire survey. The other part was carried out by making...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code1


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV