Show simple item record

Selection of gluten-free food from the perspective of diagnosed celiac
dc.contributor.advisorFrühauf, Pavel
dc.creatorMusilová, Iveta
dc.date.accessioned2018-09-18T10:04:13Z
dc.date.available2018-09-18T10:04:13Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/98835
dc.description.abstractZaměřením této diplomové práce je výběr potravin lidí s diagnostikovanou celiakií. V teoretické části je uvedena historie onemocnění, anatomie a fyziologie tenkého střeva, patogeneze, projevy a formy celiakie, diagnostika onemocnění, screening celiakie a komplikace způsobené celiakií. Práce se také zabývá léčbou celiakie, která popisuje nevhodné a vhodné potraviny v bezlepkové dietě a průmyslově zpracované potraviny. Dále je uvedeno označování bezlepkových potravin v České republice a v Kanadě. Také je zpracováno porovnání České republiky a Kanady ohledně zdravotní péče, vlády a restaurací nabízejících bezlepkové pokrmy. Cílem výzkumné části je zmapovat výběr bezlepkových potravin u lidí s diagnostikovanou celiakií, druhým cílem je prozkoumání odlišností ve výběru potravin v České republice a v Kanadě. Třetí cíl se zaměřuje na zjištění faktorů ovlivňujících výběr bezlepkových potravin. Provedení výzkumu bylo na základě dotazníkového šetření. Dotazník byl vyplněn v České republice a v Kanadě. Výzkumný soubor tvořilo 78 diagnostikovaných celiaků z České republiky a 56 diagnostikovaných celiaků z Kanady. Pro získání respondentů z České republiky byl dotazník umístěn ve skupině Celiakie a Mladí Celiaci na Facebookové doméně. V Kanadě byl dotazník umístěn ve skupině The Celiac scene na facebookové...cs_CZ
dc.description.abstractThis diploma focuses on the selection of gluten-free foods from the perspective of a diagnosed celiac. In the theoretical part is described the history of celiac disease, anatomy and physiology of small intestine, pathogenesis, manifestation and forms of celiac disease, diagnosis, screening and complications from celiac disease. It also describes a treatment of celiac disease which shows inappropriate and appropriate aliments in gluten free diet. One chapter deals with labeling of gluten free foods in the Czech Republic and in Canada. There is also a comparison of the Czech Republic and Canada regarding health care, government and restaurants offering gluten free dishes. The aim of the research is to map the selection of gluten free foods in people with diagnosed celiac disease, the second target is to explore differences in food selection in the Czech Republic and Canada. The third objective is focused on factors influencing the choice of gluten free foods. The research was conducted through a questionnaire survey. The survey was filled in the Czech Republic by 78 celiacs and in Canada by 56 celiacs. In the Czech Republic the survey was online on page named Celiake and Mladí Celiaci on Facebook. The Canadian survey was online on page The Celiac scene on facebook and filled out by costumers in...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectCeliac diseaseen_US
dc.subjectgluten free dieten_US
dc.subjectlife styleen_US
dc.subjectselection of gluten free foodsen_US
dc.subjectCeliakiecs_CZ
dc.subjectbezlepková dietacs_CZ
dc.subjectživotní stylcs_CZ
dc.subjectvýběr bezlepkových potravincs_CZ
dc.titleVýběr bezlepkových potravin z pohledu diagnostikovaného celiakacs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-06-11
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId184681
dc.title.translatedSelection of gluten-free food from the perspective of diagnosed celiacen_US
dc.contributor.refereeEl-Lababidi, Nabil
dc.identifier.aleph002191231
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csZaměřením této diplomové práce je výběr potravin lidí s diagnostikovanou celiakií. V teoretické části je uvedena historie onemocnění, anatomie a fyziologie tenkého střeva, patogeneze, projevy a formy celiakie, diagnostika onemocnění, screening celiakie a komplikace způsobené celiakií. Práce se také zabývá léčbou celiakie, která popisuje nevhodné a vhodné potraviny v bezlepkové dietě a průmyslově zpracované potraviny. Dále je uvedeno označování bezlepkových potravin v České republice a v Kanadě. Také je zpracováno porovnání České republiky a Kanady ohledně zdravotní péče, vlády a restaurací nabízejících bezlepkové pokrmy. Cílem výzkumné části je zmapovat výběr bezlepkových potravin u lidí s diagnostikovanou celiakií, druhým cílem je prozkoumání odlišností ve výběru potravin v České republice a v Kanadě. Třetí cíl se zaměřuje na zjištění faktorů ovlivňujících výběr bezlepkových potravin. Provedení výzkumu bylo na základě dotazníkového šetření. Dotazník byl vyplněn v České republice a v Kanadě. Výzkumný soubor tvořilo 78 diagnostikovaných celiaků z České republiky a 56 diagnostikovaných celiaků z Kanady. Pro získání respondentů z České republiky byl dotazník umístěn ve skupině Celiakie a Mladí Celiaci na Facebookové doméně. V Kanadě byl dotazník umístěn ve skupině The Celiac scene na facebookové...cs_CZ
uk.abstract.enThis diploma focuses on the selection of gluten-free foods from the perspective of a diagnosed celiac. In the theoretical part is described the history of celiac disease, anatomy and physiology of small intestine, pathogenesis, manifestation and forms of celiac disease, diagnosis, screening and complications from celiac disease. It also describes a treatment of celiac disease which shows inappropriate and appropriate aliments in gluten free diet. One chapter deals with labeling of gluten free foods in the Czech Republic and in Canada. There is also a comparison of the Czech Republic and Canada regarding health care, government and restaurants offering gluten free dishes. The aim of the research is to map the selection of gluten free foods in people with diagnosed celiac disease, the second target is to explore differences in food selection in the Czech Republic and Canada. The third objective is focused on factors influencing the choice of gluten free foods. The research was conducted through a questionnaire survey. The survey was filled in the Czech Republic by 78 celiacs and in Canada by 56 celiacs. In the Czech Republic the survey was online on page named Celiake and Mladí Celiaci on Facebook. The Canadian survey was online on page The Celiac scene on facebook and filled out by costumers in...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code2


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV