Zobrazit minimální záznam

The effect of flavonoids on selected biotransformation enzymes
dc.contributor.advisorSzotáková, Barbora
dc.creatorProcházková, Eliška
dc.date.accessioned2018-10-19T09:51:50Z
dc.date.available2018-10-19T09:51:50Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/98781
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Eliška Procházková Školitel: Prof. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. Název diplomové práce: Účinek flavonoidů na vybrané biotransformační enzymy Katechiny patřící mezi flavonoidy jsou v posledních letech zkoumanými polyfenolickými složkami zeleného čaje. Převážně je sledován jejich prospěšný vliv na lidský organismus. Roste popularita doplňků stravy s vysokým obsahem flavonoidů, čímž ale může docházet k ovlivnění široké řady biotransformačních enzymů a tím i metabolismu velkého množství léčiv. Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jak vybrané katechiny - katechin (C), epikatechin (EC), epikatechin-3-gallát (ECG), epigallokatechin (EGC), epigallokatechin-3-gallát (EGCG) a extrakt ze zeleného čaje - polyfenon 60 (P) ovlivňují životnost Caco-2 buněk a jaký mají účinek na aktivitu a expresi vybraných biotransformačních enzymů v těchto střevních buňkách - cytochromů P450 (CYP) isoforem 1A1, 1A2 a 3A, aldehydreduktasy (AKR1A1), aldo-ketoreduktas 1C (AKR1C), karbonylreduktasy 1 (CBR1), UDP-glukuronosyltransferasy (UGT), sulfotransferasy (SULT) a glutathion-S-transferasy (GST). Testy viability (NRU test a MTT test) prokázaly, že katechiny (EGC, EGCG a P) ve vyšších koncentracích (10 µM a 25 µM) snižují životnost...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Eliška Procházková Supervisor: Prof. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. Title of diploma thesis: The effect of flavonoids on selected biotransformation enzymes In recent years, catechins which belong to flavonoids have been studied polyphenolic constituents of green tea. Especially their beneficial effects on the human health are mostly studied. The popularity of dietary supplements with high levels of flavonoids is growing and thus they can affect a wide range of biotransformation enzymes and also the metabolism of many drugs. The aim of this diploma thesis was to find out how the selected catechins - catechin (C), epicatechin (EC), epicatechin 3-gallate (ECG), epigallocatechin (EGC), epigallocatechin 3-gallate (EGCG) and the green tea extract - polyphenon 60 (P) influence the viability of the Caco-2 cells and the activity and expression of the selected biotransformation enzymes in these cells - cytochromes P450 (CYP) isoforms 1A1, 1A2, and 3A, aldehyde reductase (AKR1A1), aldo-keto reductase 1C (AKR1C), carbonyl reductase 1 (CBR1), UDP-glucuronosyltransferase (UGT), sulfotransferase (SULT) and glutathione S-transferase (GST). The viability tests (NRU test and MTT test) proved that catechins (EGC,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleÚčinek flavonoidů na vybrané biotransformační enzymycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-06-08
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId193216
dc.title.translatedThe effect of flavonoids on selected biotransformation enzymesen_US
dc.contributor.refereeSkálová, Lenka
dc.identifier.aleph002191084
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Eliška Procházková Školitel: Prof. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. Název diplomové práce: Účinek flavonoidů na vybrané biotransformační enzymy Katechiny patřící mezi flavonoidy jsou v posledních letech zkoumanými polyfenolickými složkami zeleného čaje. Převážně je sledován jejich prospěšný vliv na lidský organismus. Roste popularita doplňků stravy s vysokým obsahem flavonoidů, čímž ale může docházet k ovlivnění široké řady biotransformačních enzymů a tím i metabolismu velkého množství léčiv. Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jak vybrané katechiny - katechin (C), epikatechin (EC), epikatechin-3-gallát (ECG), epigallokatechin (EGC), epigallokatechin-3-gallát (EGCG) a extrakt ze zeleného čaje - polyfenon 60 (P) ovlivňují životnost Caco-2 buněk a jaký mají účinek na aktivitu a expresi vybraných biotransformačních enzymů v těchto střevních buňkách - cytochromů P450 (CYP) isoforem 1A1, 1A2 a 3A, aldehydreduktasy (AKR1A1), aldo-ketoreduktas 1C (AKR1C), karbonylreduktasy 1 (CBR1), UDP-glukuronosyltransferasy (UGT), sulfotransferasy (SULT) a glutathion-S-transferasy (GST). Testy viability (NRU test a MTT test) prokázaly, že katechiny (EGC, EGCG a P) ve vyšších koncentracích (10 µM a 25 µM) snižují životnost...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Eliška Procházková Supervisor: Prof. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. Title of diploma thesis: The effect of flavonoids on selected biotransformation enzymes In recent years, catechins which belong to flavonoids have been studied polyphenolic constituents of green tea. Especially their beneficial effects on the human health are mostly studied. The popularity of dietary supplements with high levels of flavonoids is growing and thus they can affect a wide range of biotransformation enzymes and also the metabolism of many drugs. The aim of this diploma thesis was to find out how the selected catechins - catechin (C), epicatechin (EC), epicatechin 3-gallate (ECG), epigallocatechin (EGC), epigallocatechin 3-gallate (EGCG) and the green tea extract - polyphenon 60 (P) influence the viability of the Caco-2 cells and the activity and expression of the selected biotransformation enzymes in these cells - cytochromes P450 (CYP) isoforms 1A1, 1A2, and 3A, aldehyde reductase (AKR1A1), aldo-keto reductase 1C (AKR1C), carbonyl reductase 1 (CBR1), UDP-glucuronosyltransferase (UGT), sulfotransferase (SULT) and glutathione S-transferase (GST). The viability tests (NRU test and MTT test) proved that catechins (EGC,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
thesis.grade.code1
dc.identifier.lisID990021910840106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV