Show simple item record

Study of bulk and consolidation properties of size fractions of anhydrous lactose
dc.contributor.advisorŠklubalová, Zdeňka
dc.creatorDostálová, Eliška
dc.date.accessioned2021-03-26T00:41:38Z
dc.date.available2021-03-26T00:41:38Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/98285
dc.description.abstractUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Konzultant: Ing. Hana Hurychová Posluchač: Eliška Dostálová Název diplomové práce: Studium sypných a konsolidačních vlastností velikostních frakcí bezvodé laktosy Mezi důležité vlastnosti farmaceutických pomocných látek patří jejich sypné a konsolidační chování. V této diplomové práci byly studovány vlastnosti pěti velikostních frakcí bezvodé laktosy v rozmezí velikosti částic 1-400 µm. Měření bylo prováděno pomocí statických a dynamických lékopisných metod. Byly hodnoceny sypná a setřesná hustota, sypný úhel a pravá hustota částic pomocí plynové pyknometrie. Pro jednotlivé velikostní frakce byla stanovena rychlost gravitačního sypání otvorem modelové kónické násypky. V rozmezí průměru otvoru 0,6-1,5 cm byla rychlost sypání modelována rovnicí Beverloo et al a Jones & Pilpel s přesností zpětného odhadu cca 3 %. Nejlepší sypné vlastnosti byly detekovány pro velikostní frakci 246 µm. Výsledky hodnocení dynamiky konsolidace práškového lože sklepáváním umožnily odhad úhlu vnitřního tření z faktoru porozity s nejvyšší hodnotou 45,5ř pro velikostní frakci 9 µm.cs_CZ
dc.description.abstractCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical technology Supervisor: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Consultant: Ing. Hana Hurychová Student: Eliška Dostálová Title of Thesis: Study of bulk and consolidation properties of size fractions of anhydrous lactose The bulk and consolidation behaviour of pharmaceutical excipients belong to their important properties. Properties of five size fractions of anhydrous lactose having the particle size in the range of 1-400 µm were studied in this thesis. The measurement was carried out by using static and dynamic pharmacopoeial methods. The bulk density and the tapped density, the angle of repose were evaluated as well as the true density of particles by using the gas pycnometry. The mass flow rate through the orifice of a model conical hopper by the force of gravity was estimated for the individual size fractions. The discharge rate through the orifice having the diameter in a range of 0.6-1.5 cm was modelled with the Beverloo et al and Jones & Pilpel power regression equations; the precision of the flow rate prediction was about 3 %. The best bulk properties were detected for the particle size fraction 246 µm. The results of the evaluation of the consolidation dynamic during the tapping of powder bed permitted...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectpowderen_US
dc.subjectflowabilityen_US
dc.subjectfractalsen_US
dc.subjectcompactabilityen_US
dc.subjectpráškycs_CZ
dc.subjectsypnostcs_CZ
dc.subjectfraktalitacs_CZ
dc.subjectkompaktacecs_CZ
dc.titleStudium sypných a konsolidačních vlastností velikostních frakcí bezvodé laktosycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-06-01
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId181460
dc.title.translatedStudy of bulk and consolidation properties of size fractions of anhydrous lactoseen_US
dc.contributor.refereeMužíková, Jitka
dc.identifier.aleph002189760
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Konzultant: Ing. Hana Hurychová Posluchač: Eliška Dostálová Název diplomové práce: Studium sypných a konsolidačních vlastností velikostních frakcí bezvodé laktosy Mezi důležité vlastnosti farmaceutických pomocných látek patří jejich sypné a konsolidační chování. V této diplomové práci byly studovány vlastnosti pěti velikostních frakcí bezvodé laktosy v rozmezí velikosti částic 1-400 µm. Měření bylo prováděno pomocí statických a dynamických lékopisných metod. Byly hodnoceny sypná a setřesná hustota, sypný úhel a pravá hustota částic pomocí plynové pyknometrie. Pro jednotlivé velikostní frakce byla stanovena rychlost gravitačního sypání otvorem modelové kónické násypky. V rozmezí průměru otvoru 0,6-1,5 cm byla rychlost sypání modelována rovnicí Beverloo et al a Jones & Pilpel s přesností zpětného odhadu cca 3 %. Nejlepší sypné vlastnosti byly detekovány pro velikostní frakci 246 µm. Výsledky hodnocení dynamiky konsolidace práškového lože sklepáváním umožnily odhad úhlu vnitřního tření z faktoru porozity s nejvyšší hodnotou 45,5ř pro velikostní frakci 9 µm.cs_CZ
uk.abstract.enCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical technology Supervisor: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Consultant: Ing. Hana Hurychová Student: Eliška Dostálová Title of Thesis: Study of bulk and consolidation properties of size fractions of anhydrous lactose The bulk and consolidation behaviour of pharmaceutical excipients belong to their important properties. Properties of five size fractions of anhydrous lactose having the particle size in the range of 1-400 µm were studied in this thesis. The measurement was carried out by using static and dynamic pharmacopoeial methods. The bulk density and the tapped density, the angle of repose were evaluated as well as the true density of particles by using the gas pycnometry. The mass flow rate through the orifice of a model conical hopper by the force of gravity was estimated for the individual size fractions. The discharge rate through the orifice having the diameter in a range of 0.6-1.5 cm was modelled with the Beverloo et al and Jones & Pilpel power regression equations; the precision of the flow rate prediction was about 3 %. The best bulk properties were detected for the particle size fraction 246 µm. The results of the evaluation of the consolidation dynamic during the tapping of powder bed permitted...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantHurychová, Hana
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV