Show simple item record

Peptides regulating food intake and their lipidized analogs for possible treatment of obesity and cachexia
dc.contributor.advisorMaletínská, Lenka
dc.creatorBuková, Anna-Marie
dc.date.accessioned2019-05-03T15:05:29Z
dc.date.available2019-05-03T15:05:29Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/98191
dc.description.abstractIn spite of good living conditions, the number of people in the state where the total food intake or individual nutrients is insufficient, unnecessary or unbalanced has increased in recent years. In case of superfluous food intake, amount of fat tissue increases and overweight and obesity appear, which is associated with an increased risk of type 2 of diabetes, cardiovascular disease or certain types of cancer. Insufficient intake of food may, for example, result in the function of the immune system, resulting in an increased risk of infection or poor wound healing. In addition to primary malnutrition, we can see malnutrition as the secondary manifestation of another illness. The state of weight loss and malnutrition caused by another disease is called cachexia. This is a serious complication of primary therapies. At present, in addition to established approaches to the treatment of these diseases, some studies address treatment options using compounds that influence the regulation of food intake. One group of these compounds is peptides able to reduce food intake (anorexigenic peptides) or increase it (orexigenic peptides). To these natural substances in the organism are also sought analogs with properties more favorable for use in practice. One of the possibilities are lipidized analogs, among...en_US
dc.description.abstractNavzdory kvalitním životním podmínkám se v posledních letech zvyšuje počet osob nacházejících se ve stavu, kdy je celkový příjem potravy nebo jednotlivých nutrientů nedostatečný, nadbytečný či nevyvážený. Při nadbytečném příjmu potravy dochází ke zmnožování tukové tkáně a rozvíjí se nadváha až obezita, což je spojeno se zvýšeným rizikem onemocnění diabetem 2. typu, kardiovaskulárními chorobami či některými typy rakoviny. Nedostatečný příjem potravy se může projevit například na funkci imunitního systému, což s sebou přináší zvýšené riziko infekce či špatné hojení ran. Kromě primární podvýživy se můžeme setkat i s podvýživou jako sekundárním projevem jiného onemocnění. Stav ztráty hmotnosti a podvýživy vzniklý v důsledku jiného onemocnění označujeme jako tzv. kachexii. Ta je vážnou komplikací terapie primárního onemocnění. V současné době se kromě zavedených přístupů k léčbě uvedených chorob některé studie zabývají možnostmi léčby s využitím sloučenin majících vliv na regulaci příjmu potravy. Jednou ze skupin těchto látek jsou peptidy, schopné příjem potravy snižovat (anorexigenní peptidy) či zvyšovat (orexigenní peptidy). K těmto přirozeně se v organismu vyskytujícím látkám jsou rovněž hledána analoga s vlastnostmi příznivějšími pro použití v praxi. Jednou z možností jsou i analoga lipidovaná, mezi...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectObezitacs_CZ
dc.subjectkachexiecs_CZ
dc.subjectpříjem potravycs_CZ
dc.subjectpeptidy a lipidované analogycs_CZ
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectcachexiaen_US
dc.subjectfood intakeen_US
dc.subjectpeptides and lipidized analogsen_US
dc.titlePeptidy regulující příjem potravy a jejich lipidované analogy v možném využití pro léčbu obezity a kachexiecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-05-31
dc.description.departmentDepartment of Physiologyen_US
dc.description.departmentKatedra fyziologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId197988
dc.title.translatedPeptides regulating food intake and their lipidized analogs for possible treatment of obesity and cachexiaen_US
dc.contributor.refereeJanovská, Petra
dc.identifier.aleph002189414
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
thesis.degree.disciplineMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
thesis.degree.programSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
thesis.degree.programSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
uk.degree-discipline.enMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
uk.degree-program.csSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
uk.degree-program.enSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csNavzdory kvalitním životním podmínkám se v posledních letech zvyšuje počet osob nacházejících se ve stavu, kdy je celkový příjem potravy nebo jednotlivých nutrientů nedostatečný, nadbytečný či nevyvážený. Při nadbytečném příjmu potravy dochází ke zmnožování tukové tkáně a rozvíjí se nadváha až obezita, což je spojeno se zvýšeným rizikem onemocnění diabetem 2. typu, kardiovaskulárními chorobami či některými typy rakoviny. Nedostatečný příjem potravy se může projevit například na funkci imunitního systému, což s sebou přináší zvýšené riziko infekce či špatné hojení ran. Kromě primární podvýživy se můžeme setkat i s podvýživou jako sekundárním projevem jiného onemocnění. Stav ztráty hmotnosti a podvýživy vzniklý v důsledku jiného onemocnění označujeme jako tzv. kachexii. Ta je vážnou komplikací terapie primárního onemocnění. V současné době se kromě zavedených přístupů k léčbě uvedených chorob některé studie zabývají možnostmi léčby s využitím sloučenin majících vliv na regulaci příjmu potravy. Jednou ze skupin těchto látek jsou peptidy, schopné příjem potravy snižovat (anorexigenní peptidy) či zvyšovat (orexigenní peptidy). K těmto přirozeně se v organismu vyskytujícím látkám jsou rovněž hledána analoga s vlastnostmi příznivějšími pro použití v praxi. Jednou z možností jsou i analoga lipidovaná, mezi...cs_CZ
uk.abstract.enIn spite of good living conditions, the number of people in the state where the total food intake or individual nutrients is insufficient, unnecessary or unbalanced has increased in recent years. In case of superfluous food intake, amount of fat tissue increases and overweight and obesity appear, which is associated with an increased risk of type 2 of diabetes, cardiovascular disease or certain types of cancer. Insufficient intake of food may, for example, result in the function of the immune system, resulting in an increased risk of infection or poor wound healing. In addition to primary malnutrition, we can see malnutrition as the secondary manifestation of another illness. The state of weight loss and malnutrition caused by another disease is called cachexia. This is a serious complication of primary therapies. At present, in addition to established approaches to the treatment of these diseases, some studies address treatment options using compounds that influence the regulation of food intake. One group of these compounds is peptides able to reduce food intake (anorexigenic peptides) or increase it (orexigenic peptides). To these natural substances in the organism are also sought analogs with properties more favorable for use in practice. One of the possibilities are lipidized analogs, among...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra fyziologiecs_CZ
thesis.grade.code1


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV