Mikrobiologická zátěž surovin (produktů) při prostojích v zásobních tancích a zařízeních
Microbiological load of raw materials (products) at downtimes in storage tanks and equipments
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/98105Identifikátory
SIS: 172602
Kolekce
- Kvalifikační práce [6583]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vicen, Matej
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Zdravotní laborant
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
30. 5. 2018
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Lucie Kasalová Mikrobiologická zátěž surovin při prostojích v zásobních tancích a zařízeních Bakalářská práce Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Zdravotnická bioanalytika Cíl práce: Cílem bakalářské práce je zjistit, zda suroviny používané pro potravinářskou výrobu je možné využívat po dobu doporučeného skladování, ale i po uplynutí této doby a v jaké míře jsou ovlivněny nárůstem mikrobů. Dále charakterizovat klasické kultivační metody využívané v mikrobiologii potravin a popsané postupy stanovování mikroorganismů v potravinách. V experimentální části, která se zabývá testováním surovin (ovocných koncentrátů) uchovávaných v zásobních tancích, se pokusíme zjistit, v jaké míře podléhají mikrobiologické zátěži. Pro porovnání výsledků experimentální části budou zvolena dvě místa odběru vzorku - první na panelu u zásobního tanku, druhé na míchacím tanku, kdy jde surovina do výrobní části. Metody: Teoretická část je zaměřena na popis kultivačních metod používaných v mikrobiologických laboratořích pro stanovení jednotlivých druhů mikroorganismů, především stanovení celkového počtu mikroorganismů, stanovení počtu plísní a kvasinek atd. V praktické části byly sledovány odlišnosti v počtech mikroorganismů v ovocných koncentrátech při prostojích ve výrobní sféře, kdy docházelo k...
Lucie Kasalová Microbiological load of raw materials at downtimes in storage tanks and equipments Bachelor thesis Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Health bioanalytics Background: The aim of bachelor thesis is to find out whether the raw materials, used for food production, can be used for the recommended storage period but also after this period and to what extent they are affected by the increase of microbes. Further characterize the classical cultivation methods used in food microbiology and the process for the determination of microorganisms in food. In the experimental part, which deals with the testing of raw materials (fruit concentrates) stored in storage tanks, we try to find out to what extent they are subject to microbiological stress. For the comparison of the results of the experimental part, two sampling points will be selected - the first on the panel for the tank, the second on the mixing tank, where the raw material goes into the production part. Methods: The theoretical part is focused on description of cultivation methods used in microbiological laboratories for determination of individual microorganisms, especially determination of total number of microorganisms, determination of number of molds and yeasts etc. In the practical part, the differences in...