Show simple item record

The food intake comparison of the patients with the metabolic syndrome with or without hepatosteatosis/steatohepatitis
dc.contributor.advisorMacášek, Jaroslav
dc.creatorŠtičková, Zdeňka
dc.date.accessioned2018-09-18T08:22:45Z
dc.date.available2018-09-18T08:22:45Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/95866
dc.description.abstractÚvod: Úkolem této bakalářské práce je porovnat příjem potravy u pacientů s metabolickým syndromem, kteří mají k tomuto onemocnění přidružené buď prosté nealkoholové ztučnění jater (steatóza, angl. zkratka NAFLD - Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) nebo zánětlivou formu v podobě steatohepatitidy (angl. Zkratka NASH- Non-Alcoholic Steatohepatis). Cíle: Hlavním předmětem a cílem bakalářské práce bude sledovat rozdíl ve stravování tří různých skupin pacientů. První dvě skupiny budou tvořit pacienti s metabolickým syndromem se steatózou, ke které jsme přidružili dva pacienty s metabolickým syndromem bez rozvoje steatózy, a metabolickým syndromem se steatohepatitidou. Třetí skupinou jsou zdraví jedinci s normálním BMI i lidé s prostou obezitou bez metabolických poruch. Tato práce se dělí na dvě části, část teoretickou a část praktickou. V teoretické části bude zahrnovat definici, příčiny, jednotlivé složky, komplikace a preventivní a léčebná opatření u metabolického syndromu, steatózy a steatohepatitidy. V praktické části je hodnocen jídelníček, jídelní zvyklosti osob s metabolickým syndromem a sledovány rozdíly u nemocných s přítomností a bez přítomnosti steatohepatitidy. Metody: Kvantitativní výzkum byl proveden formou dotazníků. Do výzkumu byli zahrnuti pacienti lipidové a hepatologické ambulance IV....cs_CZ
dc.description.abstractIntroduction: The aim of this bachelor thesis is to compare the food intake in patients with metabolic syndrome who also have Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) or Non-Alcoholic Steatohepatis (NASH). The main focus of this thesis is to observe the differences in eating habits of three different groups of patients. The first group is made up of patients with metabolic syndrome with liver steatosis (NAFLD), this group also includes two patients with metabolic syndrome without steatosis. The second group are patients with steatohepatitis (NASH). The third group are patients with normal BMI as well as obese people without any metabolic disease. The thesis is divided into two parts - theoretical and practical. The theoretical part covers the definition, causes, individual constituents, complications, prevention and therapy of the metabolic syndrome, steatosis and steatohepatitis. The practical part evaluates the diet and the eating habits of people with metabolic syndrome and the differences between patients with and without steatohepatitis. Methods: Quantitative research using questionnaires. The research group were patients from the lipid and hepatological outpatient department of the IV. Internal clinic of the General Faculty hospital in Prague. The critical discussion compares the results...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectsteatosisen_US
dc.subjectsteatohepatitisen_US
dc.subjectliveren_US
dc.subjectmetabolic syndromeen_US
dc.subjectomega - 3 unsaturated fatty acidsen_US
dc.subjectsteatózacs_CZ
dc.subjectsteatohepatitidacs_CZ
dc.subjectjátracs_CZ
dc.subjectmetabolický syndromcs_CZ
dc.subjectomega-3 vícenenasycené mastné kyselinycs_CZ
dc.titleSrovnání příjmu potravy pacientů s metabolickým syndromem s a bez jaterní steatózy/steatohepatidycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-03-26
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId200789
dc.title.translatedThe food intake comparison of the patients with the metabolic syndrome with or without hepatosteatosis/steatohepatitisen_US
dc.contributor.refereeMeisnerová, Eva
dc.identifier.aleph002180220
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csÚvod: Úkolem této bakalářské práce je porovnat příjem potravy u pacientů s metabolickým syndromem, kteří mají k tomuto onemocnění přidružené buď prosté nealkoholové ztučnění jater (steatóza, angl. zkratka NAFLD - Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) nebo zánětlivou formu v podobě steatohepatitidy (angl. Zkratka NASH- Non-Alcoholic Steatohepatis). Cíle: Hlavním předmětem a cílem bakalářské práce bude sledovat rozdíl ve stravování tří různých skupin pacientů. První dvě skupiny budou tvořit pacienti s metabolickým syndromem se steatózou, ke které jsme přidružili dva pacienty s metabolickým syndromem bez rozvoje steatózy, a metabolickým syndromem se steatohepatitidou. Třetí skupinou jsou zdraví jedinci s normálním BMI i lidé s prostou obezitou bez metabolických poruch. Tato práce se dělí na dvě části, část teoretickou a část praktickou. V teoretické části bude zahrnovat definici, příčiny, jednotlivé složky, komplikace a preventivní a léčebná opatření u metabolického syndromu, steatózy a steatohepatitidy. V praktické části je hodnocen jídelníček, jídelní zvyklosti osob s metabolickým syndromem a sledovány rozdíly u nemocných s přítomností a bez přítomnosti steatohepatitidy. Metody: Kvantitativní výzkum byl proveden formou dotazníků. Do výzkumu byli zahrnuti pacienti lipidové a hepatologické ambulance IV....cs_CZ
uk.abstract.enIntroduction: The aim of this bachelor thesis is to compare the food intake in patients with metabolic syndrome who also have Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) or Non-Alcoholic Steatohepatis (NASH). The main focus of this thesis is to observe the differences in eating habits of three different groups of patients. The first group is made up of patients with metabolic syndrome with liver steatosis (NAFLD), this group also includes two patients with metabolic syndrome without steatosis. The second group are patients with steatohepatitis (NASH). The third group are patients with normal BMI as well as obese people without any metabolic disease. The thesis is divided into two parts - theoretical and practical. The theoretical part covers the definition, causes, individual constituents, complications, prevention and therapy of the metabolic syndrome, steatosis and steatohepatitis. The practical part evaluates the diet and the eating habits of people with metabolic syndrome and the differences between patients with and without steatohepatitis. Methods: Quantitative research using questionnaires. The research group were patients from the lipid and hepatological outpatient department of the IV. Internal clinic of the General Faculty hospital in Prague. The critical discussion compares the results...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code2


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: dspace (at) is.cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV