Zobrazit minimální záznam

The occurence and adverse health effects of acrylamide in food
dc.contributor.advisorBušová, Milena
dc.creatorGrassová, Sandra
dc.date.accessioned2018-09-18T10:13:37Z
dc.date.available2018-09-18T10:13:37Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/94717
dc.description.abstractAkrylamid patří do skupiny procesních kontaminantů vznikající v potravinách s vysokým obsahem sacharidů během tepelného procesu, jako jsou pečení, smažení, grilování či pražení. Pro člověka je průmyslově vyráběný akrylamid neurotoxický a byl označen Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny jako pravděpodobný lidský karcinogen. Potraviny, ve kterých se akrylamid nachází, tvoří přibližně 1/3 denního energického příjmu. Bakalářská práce se v teoretické části snaží podat ucelený přehled informací o akrylamidu - popis jeho fyzikálních a chemických vlastností, možnosti jeho průmyslového využití, možnosti jeho expozice a dietního příjmu, informace o jeho toxicitě, vzniku a výskytu v potravinách, způsoby jeho eliminace a v neposlední řadě možnosti jeho analytického stanovení. V laboratorní části bylo množství akrylamidu u vybraných potravin stanoveno kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní detekcí. Ze 42 vzorků nebyl akrylamid detekován ve dvou vzorcích extrudovaných snídaňových cereálií. Nejnižší obsah akrylamidu byl stanoven v extrudovaných snídaňových cereáliích (45 µg.kg-1 ), zapékaném müsli a kukuřičných lupíncích. Množství akrylamidu v těchto komoditách se pohyboval v rozmezí 45-279 µg.kg-1 . Střední hodnoty akrylamidu byly obsažené v sušenkách. Nejvyšších hodnot bylo naměřeno u bramborových...cs_CZ
dc.description.abstractAJ Acrylamide belongs to the group of process contaminants originating in foods with a high carbohydrate content during the heat process, as baking, frying, grilling, etc. For people is industrially producing acrylamide neurotoxic and according to IARC is classified probably as human carcinogen. Acrylamide which is occured in foods, probably makes up 1/3 of daily energy supply. The Bachelor thesis tries to give a comprehensive overview in the theoretical part information about Acrylamide - a description of its physical and chemical character, possibility of its industrial use, possibility of its exposure and dietary intake, information on its toxicity, occurrence and incidence in foods, the way of its elimination and finally its posibility of analytical determination. In the laboratory, the amount of acrylamide was determinated by the LC/MS method in selected foods. Of the 42 samples, acrylamide was not detected in 2 samples of extruded breakfast cereals. The lowest content of acrylamide was determined in extruded breakfast cereals (45 μg.kg-1 ), roasted muesli and cornflakes. The amount of acrylamide in these commodities ranged from 45-279 μg.kg-1 . Average values Acrylamide were contained in biscuits. The highest values were measured for potato chips and corn popcorn, from 83 to 1550 μg.kg-1 and...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectAcrylamideen_US
dc.subjectExposureen_US
dc.subjectToxicityen_US
dc.subjectFoodsen_US
dc.subjectEliminationen_US
dc.subjectLCen_US
dc.subjectMSen_US
dc.subjectAkrylamidcs_CZ
dc.subjectexpozicecs_CZ
dc.subjecttoxicitacs_CZ
dc.subjectpotravinycs_CZ
dc.subjecteliminacecs_CZ
dc.subjectLCcs_CZ
dc.subjectMScs_CZ
dc.titleVýskyt a negativní zdravotní účinky akrylamidu v potravináchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-01-29
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId184801
dc.title.translatedThe occurence and adverse health effects of acrylamide in fooden_US
dc.contributor.refereeHolcátová, Ivana
dc.identifier.aleph002172887
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csAkrylamid patří do skupiny procesních kontaminantů vznikající v potravinách s vysokým obsahem sacharidů během tepelného procesu, jako jsou pečení, smažení, grilování či pražení. Pro člověka je průmyslově vyráběný akrylamid neurotoxický a byl označen Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny jako pravděpodobný lidský karcinogen. Potraviny, ve kterých se akrylamid nachází, tvoří přibližně 1/3 denního energického příjmu. Bakalářská práce se v teoretické části snaží podat ucelený přehled informací o akrylamidu - popis jeho fyzikálních a chemických vlastností, možnosti jeho průmyslového využití, možnosti jeho expozice a dietního příjmu, informace o jeho toxicitě, vzniku a výskytu v potravinách, způsoby jeho eliminace a v neposlední řadě možnosti jeho analytického stanovení. V laboratorní části bylo množství akrylamidu u vybraných potravin stanoveno kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní detekcí. Ze 42 vzorků nebyl akrylamid detekován ve dvou vzorcích extrudovaných snídaňových cereálií. Nejnižší obsah akrylamidu byl stanoven v extrudovaných snídaňových cereáliích (45 µg.kg-1 ), zapékaném müsli a kukuřičných lupíncích. Množství akrylamidu v těchto komoditách se pohyboval v rozmezí 45-279 µg.kg-1 . Střední hodnoty akrylamidu byly obsažené v sušenkách. Nejvyšších hodnot bylo naměřeno u bramborových...cs_CZ
uk.abstract.enAJ Acrylamide belongs to the group of process contaminants originating in foods with a high carbohydrate content during the heat process, as baking, frying, grilling, etc. For people is industrially producing acrylamide neurotoxic and according to IARC is classified probably as human carcinogen. Acrylamide which is occured in foods, probably makes up 1/3 of daily energy supply. The Bachelor thesis tries to give a comprehensive overview in the theoretical part information about Acrylamide - a description of its physical and chemical character, possibility of its industrial use, possibility of its exposure and dietary intake, information on its toxicity, occurrence and incidence in foods, the way of its elimination and finally its posibility of analytical determination. In the laboratory, the amount of acrylamide was determinated by the LC/MS method in selected foods. Of the 42 samples, acrylamide was not detected in 2 samples of extruded breakfast cereals. The lowest content of acrylamide was determined in extruded breakfast cereals (45 μg.kg-1 ), roasted muesli and cornflakes. The amount of acrylamide in these commodities ranged from 45-279 μg.kg-1 . Average values Acrylamide were contained in biscuits. The highest values were measured for potato chips and corn popcorn, from 83 to 1550 μg.kg-1 and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.identifier.lisID990021728870106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV