Show simple item record

Iron-chelating properties of fruit extracts of various elderberries
dc.contributor.advisorMladěnka, Přemysl
dc.creatorGorová, Barbora
dc.date.accessioned2017-12-29T10:50:58Z
dc.date.available2017-12-29T10:50:58Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/94091
dc.description.abstractCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology and Toxicology Candidate: Barbora Gorová Supervisor: Assoc Prof. Přemysl Mladěnka, Pharm.D., Ph.D. Title of thesis: Iron-chelating properties of fruit extracts of various elderberries Inorganic iron is the major food source of iron in humans. It plays role in many biochemical reactions. Thus, iron metabolism disorders can lead to different diseases associated with lack of iron or iron overload. One of the possible treatment modalities of the latter represents the administration of iron chelators. Elderberry, Sambucus nigra L. (Adoxaceae), has been used in traditional medicine. The fruits of elderberry are a rich source of cyanidin-based anthocyanins as the main component. There are important differences, both in chemical and physical properties between several cultivars of elderberry. Anthocyanins might interact with metals in the gastrointestinal tract by formation of chelates. However, data on metal interactions with anthocyanins are sparse. The main aim of this study was to perform the analysis of interaction of iron with elderberry fruit extracts as a rich and cheap source of anthocyanins with cyanidin as the aglycon. In this in vitro study ten elderberry fruit exctracts were tested for iron chelating activities...en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Kandidát: Barbora Gorová Školitel: doc. PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Název diplomové práce: Železo-chelatační vlastnosti extraktů plodů z různých variet bezu černého Anorganické železo je hlavním potravním zdrojem železa u lidí. V organismu se účastní mnoha biochemických reakcí a poruchy metabolismu železa mohou vést k různým chorobám spojenými s nedostatkem či nadbytkem železa v těle. Jednou z možností léčby nadbytku železa je podání chelátorů železa. Bez černý, Sambucus nigra L. (Adoxaceae), je po staletí používán jako tradiční medicína. Plody bezu černého jsou bohatým zdrojem anthokyanů s cyanidinovým aglykonem jako jejich hlavní součástí. Různé variety bezu černého se mohou lišit svými chemickými a fyzikálními vlastnostmi. Anthokyany mohou interagovat s kovy v gastrointestinálním traktu a tvořit cheláty, nicméně dat týkajících se těchto interakcí je velmi málo. Hlavním cílem této diplomové práce bylo analyzovat interakce železa s extrakty bezu černého, jako bohatého a levného zdroje anthokyanů s aglykonem cyanidinem. Deset ethanolických extraktů různých variet bezu černého bylo testováno in vitro na interakci s železem v různých (pato)fyziologicky významných pH podmínkách (4.5-7.5). Pro...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectelderberryen_US
dc.subjectextracten_US
dc.subjectfruiten_US
dc.subjectanthocyaninen_US
dc.subjectchelationen_US
dc.subjectironen_US
dc.subjectbez černýcs_CZ
dc.subjectextraktcs_CZ
dc.subjectplodcs_CZ
dc.subjectanthokyanincs_CZ
dc.subjectchelatacecs_CZ
dc.subjectželezocs_CZ
dc.titleŽelezo-chelatační vlastnosti extraktů plodů z různých variet bezu černéhocs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-05-31
dc.description.departmentDepartment of Pharmacology and Toxicologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId155575
dc.title.translatedIron-chelating properties of fruit extracts of various elderberriesen_US
dc.contributor.refereeKašparová, Marie
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakologie a toxikologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacology and Toxicologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Kandidát: Barbora Gorová Školitel: doc. PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Název diplomové práce: Železo-chelatační vlastnosti extraktů plodů z různých variet bezu černého Anorganické železo je hlavním potravním zdrojem železa u lidí. V organismu se účastní mnoha biochemických reakcí a poruchy metabolismu železa mohou vést k různým chorobám spojenými s nedostatkem či nadbytkem železa v těle. Jednou z možností léčby nadbytku železa je podání chelátorů železa. Bez černý, Sambucus nigra L. (Adoxaceae), je po staletí používán jako tradiční medicína. Plody bezu černého jsou bohatým zdrojem anthokyanů s cyanidinovým aglykonem jako jejich hlavní součástí. Různé variety bezu černého se mohou lišit svými chemickými a fyzikálními vlastnostmi. Anthokyany mohou interagovat s kovy v gastrointestinálním traktu a tvořit cheláty, nicméně dat týkajících se těchto interakcí je velmi málo. Hlavním cílem této diplomové práce bylo analyzovat interakce železa s extrakty bezu černého, jako bohatého a levného zdroje anthokyanů s aglykonem cyanidinem. Deset ethanolických extraktů různých variet bezu černého bylo testováno in vitro na interakci s železem v různých (pato)fyziologicky významných pH podmínkách (4.5-7.5). Pro...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology and Toxicology Candidate: Barbora Gorová Supervisor: Assoc Prof. Přemysl Mladěnka, Pharm.D., Ph.D. Title of thesis: Iron-chelating properties of fruit extracts of various elderberries Inorganic iron is the major food source of iron in humans. It plays role in many biochemical reactions. Thus, iron metabolism disorders can lead to different diseases associated with lack of iron or iron overload. One of the possible treatment modalities of the latter represents the administration of iron chelators. Elderberry, Sambucus nigra L. (Adoxaceae), has been used in traditional medicine. The fruits of elderberry are a rich source of cyanidin-based anthocyanins as the main component. There are important differences, both in chemical and physical properties between several cultivars of elderberry. Anthocyanins might interact with metals in the gastrointestinal tract by formation of chelates. However, data on metal interactions with anthocyanins are sparse. The main aim of this study was to perform the analysis of interaction of iron with elderberry fruit extracts as a rich and cheap source of anthocyanins with cyanidin as the aglycon. In this in vitro study ten elderberry fruit exctracts were tested for iron chelating activities...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakologie a toxikologiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV