Show simple item record

Feeding of the Austro-Hungarian Army during the First World War as seen by soldiers from the Czech Lands
dc.contributor.advisorŠedivý, Ivan
dc.creatorBjaček, Petr
dc.date.accessioned2017-11-08T11:19:14Z
dc.date.available2017-11-08T11:19:14Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/93032
dc.description.abstractThe topic of this diploma thesis is the feeding of soldiers of the Austro-Hungarian Army during the period of the First World War. The aim was to analyze this topic from the perspective of ordinary actors - soldiers and non-commissioned officers. The thesis is structured into six parts leaving aside the introduction and the conclusion. The first chapter treats some psychological aspects of the alimentation within the thematic scope of this thesis. The second part continues with text dedicated to the eating habits of the Czech society at the beggining of the 20th century being as the starting point of the cultural change, which was a draft to the army. It is followed by an introduction to the military environment while emphasis is placed on the social and emotional connotations of meals. The next part focuses on war fatigue and misery, which turned the ladder of moral and market values upside down and caused a deep transformation of society. The last chapter compares the different approaches to the resources inside of the Austro-Hungarian Army to the dietary standards of the allied and hostile armies, while focusing on the effect on the morale and companionship of soldiers. As for its sources, the thesis relies on the Czech written sources of personal nature from the Czech soldiers of the...en_US
dc.description.abstractTématem předkládané diplomové práce je stravování vojáků rakousko-uherské armády v období první světové války. Cílem bylo uvedené téma uchopit především z perspektivy řadových aktérů - vojáků a poddůstojníků. Práce je strukturována do šesti základních kapitol, ponecháme-li stranou úvod a závěr. První kapitola pojednává o některých psychologických aspektech stravování v tematickém kontextu této práce. Druhá část navazuje výkladem o stravovacích návycích české společnosti na počátku 20. století jako východiska kulturní změny, kterou znamenalo odvedení do armády. Následuje seznámení s vojenským prostředím, přičemž důraz je kladen na sociální a emocionální konotace stravování. Navazující část se zaměřuje na válečnou únavu a bídu, která převrátila žebříček morálních i tržních hodnot a způsobila hlubokou proměnu společnosti. Poslední kapitola srovnává rozdílné přístupy ke zdrojům uvnitř rakousko-uherské armády a porovnává je se stravovacím standardem spojeneckých i nepřátelských armád, přičemž zvláštní zřetel je věnován vlivu na morálku a soudržnost vojáků. Pokud jde o zdroje, práce se opírá především o prameny osobní povahy z provenience českých vojáků společné armády a předlitavské zeměbrany. Práce se tak hlásí k metodám dějin každodennosti, jídla a historické antropologie s nutnými odbočkami z oboru...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectprvní světová válka|rakousko-uherská armáda|každodennost|dějiny stravování|výživacs_CZ
dc.subjectFirst World War|Austro-Hungarian Army|everyday life|food history|nutritionen_US
dc.titleStravování rakousko-uherské armády za první světové války pohledem vojáků z českých zemícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-09-06
dc.description.departmentÚstav českých dějincs_CZ
dc.description.departmentInstitute of Czech Historyen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId163972
dc.title.translatedFeeding of the Austro-Hungarian Army during the First World War as seen by soldiers from the Czech Landsen_US
dc.contributor.refereePokorná, Magdaléna
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineHistoryen_US
thesis.degree.disciplineHistoriecs_CZ
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
thesis.degree.programHistoryen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav českých dějincs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Czech Historyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csHistoriecs_CZ
uk.degree-discipline.enHistoryen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTématem předkládané diplomové práce je stravování vojáků rakousko-uherské armády v období první světové války. Cílem bylo uvedené téma uchopit především z perspektivy řadových aktérů - vojáků a poddůstojníků. Práce je strukturována do šesti základních kapitol, ponecháme-li stranou úvod a závěr. První kapitola pojednává o některých psychologických aspektech stravování v tematickém kontextu této práce. Druhá část navazuje výkladem o stravovacích návycích české společnosti na počátku 20. století jako východiska kulturní změny, kterou znamenalo odvedení do armády. Následuje seznámení s vojenským prostředím, přičemž důraz je kladen na sociální a emocionální konotace stravování. Navazující část se zaměřuje na válečnou únavu a bídu, která převrátila žebříček morálních i tržních hodnot a způsobila hlubokou proměnu společnosti. Poslední kapitola srovnává rozdílné přístupy ke zdrojům uvnitř rakousko-uherské armády a porovnává je se stravovacím standardem spojeneckých i nepřátelských armád, přičemž zvláštní zřetel je věnován vlivu na morálku a soudržnost vojáků. Pokud jde o zdroje, práce se opírá především o prameny osobní povahy z provenience českých vojáků společné armády a předlitavské zeměbrany. Práce se tak hlásí k metodám dějin každodennosti, jídla a historické antropologie s nutnými odbočkami z oboru...cs_CZ
uk.abstract.enThe topic of this diploma thesis is the feeding of soldiers of the Austro-Hungarian Army during the period of the First World War. The aim was to analyze this topic from the perspective of ordinary actors - soldiers and non-commissioned officers. The thesis is structured into six parts leaving aside the introduction and the conclusion. The first chapter treats some psychological aspects of the alimentation within the thematic scope of this thesis. The second part continues with text dedicated to the eating habits of the Czech society at the beggining of the 20th century being as the starting point of the cultural change, which was a draft to the army. It is followed by an introduction to the military environment while emphasis is placed on the social and emotional connotations of meals. The next part focuses on war fatigue and misery, which turned the ladder of moral and market values upside down and caused a deep transformation of society. The last chapter compares the different approaches to the resources inside of the Austro-Hungarian Army to the dietary standards of the allied and hostile armies, while focusing on the effect on the morale and companionship of soldiers. As for its sources, the thesis relies on the Czech written sources of personal nature from the Czech soldiers of the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav českých dějincs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV