Show simple item record

Knowledge and attitudes of adolescents towards healthy eating
dc.contributor.advisorKytnarová, Jitka
dc.creatorFajmonová, Simona
dc.date.accessioned2017-10-17T07:57:27Z
dc.date.available2017-10-17T07:57:27Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/92261
dc.description.abstractThe theoretical part of the diploma thesis deals with specific nutritional needs and the concept of healthy nutrition during period of adolescence. Knowledge and attitudes are constantly evolving in period of adolescence and can also be negatively affected in many ways (most often through media), so emphasis is placed on the risks of excessive or inadequate intake of energy and nutrients. A special chapter deals with eating disorders. The paper analyses individual categories of the food pyramid in detail, focusing on needs and pitfalls related to adolescents. The practical part of the diploma thesis focuses on mapping of the knowledge and attitudes of adolescents towards healthy nutrition. Main aims of this work were to compare the knowledge of adolescents about healthy nutrition, depending on the currently studied school and age (in this work was compared the younger group aged 13−15 with the older group aged 17− 19). Another aim of the work was to investigate the relationship between the attitude towards healthy nutrition and the sex and also the difference in attitudes between the two adolescent age categories. The used methodology was a questionnaire survey. From mid-February to the end of March 2017, data was collected at schools in the Central Bohemia Region, specifically in the town of...en_US
dc.description.abstractTeoretická část diplomové práce se zabývá specifickými nutričními potřebami a pojetím zdravé výživy v období dospívání. Znalosti i postoje se v období dospívání neustále vyvíjí a mohou být také negativně ovlivněny mnoha způsoby (nejčastěji médii), proto je v práci kladen důraz na rizika z nadměrného nebo naopak nedostatečného příjmu energie a živin. Zvláštní kapitola se věnuje poruchám příjmu potravy. Práce podrobně rozebírá jednotlivé kategorie potravinové pyramidy se zaměřením na potřeby a úskalí, které se týkají dospívajících. Praktická část diplomové práce se zaměřuje na zmapování znalostí a postojů adolescentů ke zdravé výživě. Mezi hlavní cíle této práce patřilo porovnat znalosti o zdravé výživě u adolescentů v závislosti na právě studované škole a dále věku (v této práci byla porovnávána mladší věková kategorie 13−15 let se starší věkovou kategorií 17−19 let). Dalším cílem práce bylo zjistit, jaký je vztah mezi postojem ke zdravé výživě a pohlavím a dále rozdíl mezi postoji u zmíněných dvou věkových kategorií adolescentů. Použitou metodikou bylo dotazníkové šetření. V období od poloviny února do konce března 2017 byla získávána data na školách ve Středočeském kraji, konkrétně ve městech Vlašim a Benešov. Respondenty byli studenti základní školy, středního odborného učiliště, střední odborné...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectadolescenten_US
dc.subjecthealthy eatingen_US
dc.subjectknowledgeen_US
dc.subjectattitudesen_US
dc.subjectadolescentcs_CZ
dc.subjectzdravá výživacs_CZ
dc.subjectznalostics_CZ
dc.subjectpostojecs_CZ
dc.titleZnalosti a postoje adolescentů ke zdravé výživěcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-09-07
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId184478
dc.title.translatedKnowledge and attitudes of adolescents towards healthy eatingen_US
dc.contributor.refereeDaňková, Martina
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTeoretická část diplomové práce se zabývá specifickými nutričními potřebami a pojetím zdravé výživy v období dospívání. Znalosti i postoje se v období dospívání neustále vyvíjí a mohou být také negativně ovlivněny mnoha způsoby (nejčastěji médii), proto je v práci kladen důraz na rizika z nadměrného nebo naopak nedostatečného příjmu energie a živin. Zvláštní kapitola se věnuje poruchám příjmu potravy. Práce podrobně rozebírá jednotlivé kategorie potravinové pyramidy se zaměřením na potřeby a úskalí, které se týkají dospívajících. Praktická část diplomové práce se zaměřuje na zmapování znalostí a postojů adolescentů ke zdravé výživě. Mezi hlavní cíle této práce patřilo porovnat znalosti o zdravé výživě u adolescentů v závislosti na právě studované škole a dále věku (v této práci byla porovnávána mladší věková kategorie 13−15 let se starší věkovou kategorií 17−19 let). Dalším cílem práce bylo zjistit, jaký je vztah mezi postojem ke zdravé výživě a pohlavím a dále rozdíl mezi postoji u zmíněných dvou věkových kategorií adolescentů. Použitou metodikou bylo dotazníkové šetření. V období od poloviny února do konce března 2017 byla získávána data na školách ve Středočeském kraji, konkrétně ve městech Vlašim a Benešov. Respondenty byli studenti základní školy, středního odborného učiliště, střední odborné...cs_CZ
uk.abstract.enThe theoretical part of the diploma thesis deals with specific nutritional needs and the concept of healthy nutrition during period of adolescence. Knowledge and attitudes are constantly evolving in period of adolescence and can also be negatively affected in many ways (most often through media), so emphasis is placed on the risks of excessive or inadequate intake of energy and nutrients. A special chapter deals with eating disorders. The paper analyses individual categories of the food pyramid in detail, focusing on needs and pitfalls related to adolescents. The practical part of the diploma thesis focuses on mapping of the knowledge and attitudes of adolescents towards healthy nutrition. Main aims of this work were to compare the knowledge of adolescents about healthy nutrition, depending on the currently studied school and age (in this work was compared the younger group aged 13−15 with the older group aged 17− 19). Another aim of the work was to investigate the relationship between the attitude towards healthy nutrition and the sex and also the difference in attitudes between the two adolescent age categories. The used methodology was a questionnaire survey. From mid-February to the end of March 2017, data was collected at schools in the Central Bohemia Region, specifically in the town of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV