Show simple item record

Arsenic determination in beer samples and raw materials for its preparation
dc.contributor.advisorHraníček, Jakub
dc.creatorŠvadlenová, Veronika
dc.date.accessioned2017-09-28T09:50:04Z
dc.date.available2017-09-28T09:50:04Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/90510
dc.description.abstractThis thesis describes the optimization of the method for determination of arsenic by the chemical hydride generation coupled with AAS detection in beer samples and raw materials for its preparation. The beer usually contain arsenic at ultratrace level, however, it is necessary to monitor the concentration of this element in the beer. The routinely used method for determination of arsenic is determination by electrothermal atomization. This approach is time consuming, expensive and less sensitive. It has been developer suitable determination of arsenic as a faster and less expensive method. For this method there was optimized the flow rate of argon to 75 ml·min-1, the optimum flow rate for the reagents was 4.0 ml·min-1 and for the sample 5.0 ml·min-1 . 3 % NaBH4 in 0.5 % NaOH was used as the reducing agent for the determination of arsenic, and HCl diluted 1:1 with distilled water was used to acidify the sample. With this parameter LOD was 0.32 μg·l-1 and LOQ 1.05 μg·l-1 . It has been tested the arsenic determination in samples of barley, malt and potable water as beer raw materials. It has been found that the beer matrix is unsuitable for the hydride generation technique due to a stormy reaction in the gas/liquid phase separator. The effect of pretreatment, which is likely to enhance the effect of...en_US
dc.description.abstractTato diplomová práce je věnována optimalizaci metody stanovení arsenu pomocí techniky chemického generování hydridů s AAS detekcí ve vzorcích piva a surovinách pro jeho výrobu. Obsah arsenu v pivu se obvykle pohybuje na stopové úrovni, nicméně je zapotřebí koncentraci tohoto prvku v pivu sledovat. Současně rutinně používaná metoda stanovení arsenu pomocí elektrotermické atomizace je časově i finančně náročná a málo citlivá, proto byla vyvinuta snaha o zefektivnění stanovení arsenu a vyvinutí rychlejší a levnější metody. Pro stanovení arsenu byla optimalizována metoda generování těkavých hydridů s detekcí pomocí atomové absorpční spektrometrie. Byla optimalizována průtoková rychlost argonu na hodnotu 75 ml·min-1 , optimální průtoková rychlost reakčních činidel byla 4,0 ml·min-1 a vzorku 5,0 ml·min-1 . Při stanovení arsenu touto metodou byl jako redukční činidlo použit 3 % NaBH4 v 0,5 % NaOH, pro okyselení vzorku byla použita HCl naředěná 1:1 destilovanou vodou. S touto optimalizací parametrů bylo dosaženo LOD 0,32 µg·l-1 a LOQ 1,05 µg·l-1 . Bylo vyzkoušeno stanovení arsenu ve vzorcích ječmene, sladu a pitné vody jakožto surovinách pro výrobu piva. Bylo zjištěno, že matrice piva je za daných podmínek nevhodná pro techniku generování těkavých hydridů díky bouřlivé reakci v separátoru fází, kterou se...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectAtomic absorption spectrometryen_US
dc.subjectchemical hydride generationen_US
dc.subjectinterferencesen_US
dc.subjectarsenicen_US
dc.subjectbeeren_US
dc.subjectmalten_US
dc.subjectbarleyen_US
dc.subjectAtomová absorpční spektrometriecs_CZ
dc.subjectchemické generování hydriducs_CZ
dc.subjectinterferenční vlivycs_CZ
dc.subjectarsencs_CZ
dc.subjectpivocs_CZ
dc.subjectsladcs_CZ
dc.subjectječmencs_CZ
dc.titleStanovení arsenu v pivu a surovinách pro jeho výrobucs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-09-06
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId166172
dc.title.translatedArsenic determination in beer samples and raw materials for its preparationen_US
dc.contributor.refereeJelínek, Ivan
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineAnalytical Chemistryen_US
thesis.degree.disciplineAnalytická chemiecs_CZ
thesis.degree.programChemiecs_CZ
thesis.degree.programChemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csAnalytická chemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enAnalytical Chemistryen_US
uk.degree-program.csChemiecs_CZ
uk.degree-program.enChemistryen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csTato diplomová práce je věnována optimalizaci metody stanovení arsenu pomocí techniky chemického generování hydridů s AAS detekcí ve vzorcích piva a surovinách pro jeho výrobu. Obsah arsenu v pivu se obvykle pohybuje na stopové úrovni, nicméně je zapotřebí koncentraci tohoto prvku v pivu sledovat. Současně rutinně používaná metoda stanovení arsenu pomocí elektrotermické atomizace je časově i finančně náročná a málo citlivá, proto byla vyvinuta snaha o zefektivnění stanovení arsenu a vyvinutí rychlejší a levnější metody. Pro stanovení arsenu byla optimalizována metoda generování těkavých hydridů s detekcí pomocí atomové absorpční spektrometrie. Byla optimalizována průtoková rychlost argonu na hodnotu 75 ml·min-1 , optimální průtoková rychlost reakčních činidel byla 4,0 ml·min-1 a vzorku 5,0 ml·min-1 . Při stanovení arsenu touto metodou byl jako redukční činidlo použit 3 % NaBH4 v 0,5 % NaOH, pro okyselení vzorku byla použita HCl naředěná 1:1 destilovanou vodou. S touto optimalizací parametrů bylo dosaženo LOD 0,32 µg·l-1 a LOQ 1,05 µg·l-1 . Bylo vyzkoušeno stanovení arsenu ve vzorcích ječmene, sladu a pitné vody jakožto surovinách pro výrobu piva. Bylo zjištěno, že matrice piva je za daných podmínek nevhodná pro techniku generování těkavých hydridů díky bouřlivé reakci v separátoru fází, kterou se...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis describes the optimization of the method for determination of arsenic by the chemical hydride generation coupled with AAS detection in beer samples and raw materials for its preparation. The beer usually contain arsenic at ultratrace level, however, it is necessary to monitor the concentration of this element in the beer. The routinely used method for determination of arsenic is determination by electrothermal atomization. This approach is time consuming, expensive and less sensitive. It has been developer suitable determination of arsenic as a faster and less expensive method. For this method there was optimized the flow rate of argon to 75 ml·min-1, the optimum flow rate for the reagents was 4.0 ml·min-1 and for the sample 5.0 ml·min-1 . 3 % NaBH4 in 0.5 % NaOH was used as the reducing agent for the determination of arsenic, and HCl diluted 1:1 with distilled water was used to acidify the sample. With this parameter LOD was 0.32 μg·l-1 and LOQ 1.05 μg·l-1 . It has been tested the arsenic determination in samples of barley, malt and potable water as beer raw materials. It has been found that the beer matrix is unsuitable for the hydride generation technique due to a stormy reaction in the gas/liquid phase separator. The effect of pretreatment, which is likely to enhance the effect of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV