Show simple item record

Eating Disorders in Sport
dc.contributor.advisorVilikus, Zdeněk
dc.creatorHoubová, Eliška
dc.date.accessioned2017-07-21T10:39:21Z
dc.date.available2017-07-21T10:39:21Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/87039
dc.description.abstractThis bachelor thesis deals with eating disorders related to sport. The thesis is divided into two parts. The main task of the theoretical part is to describe the individual eating disorders, the causes of the disease and its health complications. In addition, this section discusses specific athletic requirements for nutrition, safe weight loss and treatment of eating disorders. The practical part of this work includes quantitative research in the form of a questionnaire survey conducted among sporting girls and women in different age categories. It deals primarily with nutritional status, weight loss in athletes and the reason why they decided on the diet. Data collection results are evaluated using tables and graphs. The results show that 90 % of female and female girls have sometimes been restricted in eating, which was mostly their decision. A total of 63% did not have enough information about the reductive diet, so they acted on their own discretion.en_US
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá poruchami příjmu potravy v souvislosti se sportem. Práce je rozdělena do dvou částí. Hlavním úkolem teoretické části je popsat jednotlivé poruchy příjmu potravy, příčiny vzniku tohoto onemocnění a jeho zdravotní komplikace. Dále tato část pojednává o konkrétních požadavcích sportovce na výživu, o bezpečném snižování tělesné hmotnosti a léčbě poruch příjmu potravy. Praktická část této práce obsahuje kvantitativní výzkum ve formě dotazníkového šetření, které bylo provedeno mezi sportujícími dívkami a ženami v různých věkových kategoriích. Zabývá se především výživovým stavem, snižováním tělesné hmotnosti u sportovců, a důvodem, proč se pro dietu rozhodli. Výsledky sběru dat jsou vyhodnoceny pomocí tabulek a grafů. Z výsledků vyplývá, že 90 % sportujících dívek a žen se někdy omezovalo v jídle, přičemž to bylo většinou jejich rozhodnutí. Celých 63 % nemělo dostatečné informace o redukční dietě, a tak jednaly dle svého uvážení.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectSportsen_US
dc.subjecteating disordersen_US
dc.subjectmental anorexiaen_US
dc.subjectmental bulimiaen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectpreventionen_US
dc.subjecttreatmenten_US
dc.subjectrisk factorsen_US
dc.subjectSportcs_CZ
dc.subjectporucha příjmu potravycs_CZ
dc.subjectmentální anorexiecs_CZ
dc.subjectmentální bulimiecs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectprevencecs_CZ
dc.subjectléčbacs_CZ
dc.subjectrizikové faktorycs_CZ
dc.titlePoruchy příjmu potravy ve sportucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-06-19
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId184834
dc.title.translatedEating Disorders in Sporten_US
dc.contributor.refereeMartinča, Jozef
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce se zabývá poruchami příjmu potravy v souvislosti se sportem. Práce je rozdělena do dvou částí. Hlavním úkolem teoretické části je popsat jednotlivé poruchy příjmu potravy, příčiny vzniku tohoto onemocnění a jeho zdravotní komplikace. Dále tato část pojednává o konkrétních požadavcích sportovce na výživu, o bezpečném snižování tělesné hmotnosti a léčbě poruch příjmu potravy. Praktická část této práce obsahuje kvantitativní výzkum ve formě dotazníkového šetření, které bylo provedeno mezi sportujícími dívkami a ženami v různých věkových kategoriích. Zabývá se především výživovým stavem, snižováním tělesné hmotnosti u sportovců, a důvodem, proč se pro dietu rozhodli. Výsledky sběru dat jsou vyhodnoceny pomocí tabulek a grafů. Z výsledků vyplývá, že 90 % sportujících dívek a žen se někdy omezovalo v jídle, přičemž to bylo většinou jejich rozhodnutí. Celých 63 % nemělo dostatečné informace o redukční dietě, a tak jednaly dle svého uvážení.cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis deals with eating disorders related to sport. The thesis is divided into two parts. The main task of the theoretical part is to describe the individual eating disorders, the causes of the disease and its health complications. In addition, this section discusses specific athletic requirements for nutrition, safe weight loss and treatment of eating disorders. The practical part of this work includes quantitative research in the form of a questionnaire survey conducted among sporting girls and women in different age categories. It deals primarily with nutritional status, weight loss in athletes and the reason why they decided on the diet. Data collection results are evaluated using tables and graphs. The results show that 90 % of female and female girls have sometimes been restricted in eating, which was mostly their decision. A total of 63% did not have enough information about the reductive diet, so they acted on their own discretion.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV