Show simple item record

Nutritional knowledge of patients after bariatric surgery
dc.contributor.advisorMottlová, Alena
dc.creatorUhrová, Kateřina
dc.date.accessioned2017-07-20T13:37:26Z
dc.date.available2017-07-20T13:37:26Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/86532
dc.description.abstractBariatrická chirurgie je v současnosti považována za nejúčinnější metodu léčby vážnějších forem obezity a jejích komplikací. Jelikož jsou bariatrické operace úzce spojené s problematikou výživy, je nutné klást důraz na dobré nutriční znalosti pacientů, kteří daný zákrok podstoupili. Cílem této diplomové práce bylo zjistit míru nutričních znalostí pacientů, kteří jsou nejméně jeden rok po bariatrické operaci, případně reoperaci. Data byla od pacientů získávána prostřednictvím anonymního dotazníku. Z výsledků vyplynulo, že pacienti mají potíže především se znalostmi, které se týkají doporučeného množství přijímaných bílkovin. Překvapivé bylo zjištění, že muži mají statisticky významně horší výsledky než ženy a že naprostá většina pacientů neví, co je dumping syndrom. Částečně se potvrdil předpoklad, že pacienti do 2,5 let od operace mají lepší nutriční znalosti než pacienti, kteří jsou delší dobu po zákroku. Problémy se naopak nevyskytovaly v oblastech, jako jsou vhodné technologické úpravy potravin, jednotlivé fáze pooperační diety a nedoporučované potraviny. Obecné zásady správného stravování po bariatrické operaci zná na vysoké úrovni přibližně polovina pacientů. Vzhledem k prokázané důležitosti role výživy u bariatrických pacientů je nutné klást důraz na jejich edukaci i následné kontroly.cs_CZ
dc.description.abstractThe bariatric surgery is regarded as the most effective treatment method of dangerous forms of obesity. Since the bariatric surgery is closely related to nutrition, it is thus necessary to emphasize the importance of good nutritional knowledge of patients that have undergone this type of surgery. The aim of this thesis was to examine the nutritional knowledge of patients that are at least one year after the surgery, or reoperation. To get relevant data, patients were examined using an anonymous questionnaire. The survey indicates that the patients have insufficient knowledge regarding the recommended protein intake. Furthermore, the examination exhibited, surprisingly, that men have statistically worse knowledge than women do as well as that the majority of patients does not know what the dumping syndrome is. The survey confirmed that the patients operated more than two and a half years ago have worse nutritional knowledge than the ones operated within such a period of time. Moreover, the examination did not identify problems regarding the correct food preparation, post- operational diet, and inappropriate eatables. In addition, it was discovered that about fifty percent of all the examined patients have sufficient knowledge of the post-bariatric surgery eating habits. Since the importance of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectobezitacs_CZ
dc.subjectbariatrická chirurgiecs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectnutriční deficitycs_CZ
dc.subjectedukacecs_CZ
dc.subjectnutriční znalostics_CZ
dc.subjectobesityen_US
dc.subjectbariatric surgeryen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectnutrient deficienciesen_US
dc.subjecteducationen_US
dc.subjectnutritional knowledgeen_US
dc.titleNutriční znalosti pacientů po bariatrické operacics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-06-22
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId184470
dc.title.translatedNutritional knowledge of patients after bariatric surgeryen_US
dc.contributor.refereeOrbanová, Pavla
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBariatrická chirurgie je v současnosti považována za nejúčinnější metodu léčby vážnějších forem obezity a jejích komplikací. Jelikož jsou bariatrické operace úzce spojené s problematikou výživy, je nutné klást důraz na dobré nutriční znalosti pacientů, kteří daný zákrok podstoupili. Cílem této diplomové práce bylo zjistit míru nutričních znalostí pacientů, kteří jsou nejméně jeden rok po bariatrické operaci, případně reoperaci. Data byla od pacientů získávána prostřednictvím anonymního dotazníku. Z výsledků vyplynulo, že pacienti mají potíže především se znalostmi, které se týkají doporučeného množství přijímaných bílkovin. Překvapivé bylo zjištění, že muži mají statisticky významně horší výsledky než ženy a že naprostá většina pacientů neví, co je dumping syndrom. Částečně se potvrdil předpoklad, že pacienti do 2,5 let od operace mají lepší nutriční znalosti než pacienti, kteří jsou delší dobu po zákroku. Problémy se naopak nevyskytovaly v oblastech, jako jsou vhodné technologické úpravy potravin, jednotlivé fáze pooperační diety a nedoporučované potraviny. Obecné zásady správného stravování po bariatrické operaci zná na vysoké úrovni přibližně polovina pacientů. Vzhledem k prokázané důležitosti role výživy u bariatrických pacientů je nutné klást důraz na jejich edukaci i následné kontroly.cs_CZ
uk.abstract.enThe bariatric surgery is regarded as the most effective treatment method of dangerous forms of obesity. Since the bariatric surgery is closely related to nutrition, it is thus necessary to emphasize the importance of good nutritional knowledge of patients that have undergone this type of surgery. The aim of this thesis was to examine the nutritional knowledge of patients that are at least one year after the surgery, or reoperation. To get relevant data, patients were examined using an anonymous questionnaire. The survey indicates that the patients have insufficient knowledge regarding the recommended protein intake. Furthermore, the examination exhibited, surprisingly, that men have statistically worse knowledge than women do as well as that the majority of patients does not know what the dumping syndrome is. The survey confirmed that the patients operated more than two and a half years ago have worse nutritional knowledge than the ones operated within such a period of time. Moreover, the examination did not identify problems regarding the correct food preparation, post- operational diet, and inappropriate eatables. In addition, it was discovered that about fifty percent of all the examined patients have sufficient knowledge of the post-bariatric surgery eating habits. Since the importance of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV